Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

J.Yellen: rizika JAV ekonomikai kyla, bet rimto nuosmukio galima išvengti

Jungtinėms Valstijoms gresia recesijos „rizika“, nes jų kova su infliacija gali sulėtinti šalies ekonomiką, tačiau rimto nuosmukio vis tiek galima išvengti, sekmadienį pareiškė iždo sekretorė Janet Yellen.
JAV vėliava
JAV vėliava / 123RF.com nuotr.

JAV recesija – „tai rizika,kylanti, kai JAV Federalinio rezervo sistema (FRS) ima griežtinti pinigų politiką, siekdamas sumažinti infliaciją“, transliuotojui CNN sakė prezidento Joe Bideno finansų, ekonomikos ir mokesčių politikos vadovė.

„Taigi mes tikrai stebime riziką“, – pridūrė J.Yellen, tačiau „turime gerą stiprią darbo rinką ir manau, kad įmanoma ją išlaikyti“.

Susidūręs su sparčiai augančia infliacija – birželį ji pasiekė aukščiausią lygį per keturias dešimtis metų ir siekė 9,1 proc., o liepos mėnesį šiek tiek sumažėjo – centrinis bankas palaipsniui didina savo bazines palūkanų normas, siekdamas sumažinti spaudimą vartotojų kainoms, tikėdamasis tokiu žingsniu nesugriauti didžiausios pasaulio ekonomikos.

Komerciniai bankai naudoja FRS pagrindines palūkanų normas, kad nustatytų palūkanų normas, kurias jie savo ruožtu siūlo savo individualiems ir verslo klientams.

Didesni tarifai mažina vartojimą ir investicijas.

Politikos formuotojų iššūkis yra numalšinti infliaciją, kol ji pavojingai neįsitvirtins, tačiau nesukeliant JAV ekonomikos nuosmukio, kuris turėtų poveikį visame pasaulyje.

„Infliacija yra per didelė, todėl labai svarbu ją sumažinti“, – teigė J.Yellen.

FRS siekia „švelnaus nusileidimo“ – grąžinti infliaciją iki 2 proc. tikslo – nesukeliant nuosmukio, dėl kurio galėtų padidėti nedarbas.

„Tikiu, kad yra kelias, kaip tai pasiekti“, – pabrėžė iždo sekretorė.

„Ilgainiui negalime turėti stiprios darbo rinkos, jei nevaldysime infliacijos“, – pridūrė ji.

Nors JAV BVP per pirmuosius du 2022 metų ketvirčius susitraukė – tai atitinka klasikinį nuosmukio apibrėžimą – J.Yellen dar kartą pabrėžė, kad taip nėra.

„Nesame nuosmukyje. Darbo rinka yra ypatingai stipri <...>. Kiekvienam darbuotojui, kuris ieško darbo, yra beveik dvi laisvos darbo vietos“, – pabrėžė ji.

Darbo rinka iš tiesų tebėra įtempta, o darbo jėgos trūkumas yra didelis.

Rugpjūčio mėnesį nedarbas šiek tiek pakilo iki 3,7 proc., iš dalies dėl to, kad į darbo rinką įsitraukė daugiau žmonių – tai ženklas, kad daugelis dėl COVID-19 pandemijos nuošalyje likusių darbuotojų grįžta į darbo rinką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius