Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Janet Yellen – įtakingiausia moteris pasaulyje, kurios dauguma amerikiečių nežino

Janet Yellen, be abejonės, yra įtakingiausia moteris pasaulyje. Tačiau apklausų duomenimis, net 70 proc. amerikiečių nežino, kad J.Yellen yra JAV centrinio banko, Federalinio rezervo (FED), vadovė, turinti milžinišką įtaką ne tik JAV, bet ir viso pasaulio ekonomikai. Investuotojai gali uždirbti arba prarasti trilijonus dolerių, priklausomai nuo to, kaip interpretuos kiekvieną viešai ištartą šios moters žodį, rašo naujienų svetainė cnn.com.
JAV Federalinio rezervo (FED) vadovė Janet Yellen
JAV Federalinio rezervo (FED) vadovė Janet Yellen / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Nepastovios vertybinių popierių rinkos yra dalykas, kurio J.Yellen nori mažiausiai. Dažniausiai FED vadovė apie šios institucijos politiką kalba monotonišku balsu ir bandydama išvengti žodžių bei intonacijų, kurios galėtų priversti sunerimti investuotojus.

J.Yellen pažįstami ir draugai teigia, kad ramus elgesys jai būdingas dar nuo mokyklos, kurią ji lankė Niujorko Bruklino rajone, laikų. 

J.Yellen pažįstami ir draugai teigia, kad ramus elgesys jai būdingas dar nuo mokyklos, kurią ji lankė Niujorko Bruklino rajone, laikų.

Pažįstantieji FED vadovę teigia, kad darbe juos žavi J.Yellen sugebėjimas išlikti budriai ir priimti racionalius sprendimus net ir patiriant didžiulį spaudimą.

Šiuo metu į J.Yellen yra nukreiptas tiek pasaulio žiniasklaidos, tiek politikų dėmesys. Ketvirtadienį ji drauge su visais FED pareigūnais gali priimti istorinį sprendimą, kuris turės įtaką milijonams amerikiečių ir pasaulinėms finansų rinkoms.

Tikimasi, kad tuomet FED balsuos dėl galimo bazinės palūkanų normos pakėlimo pirmą sykį per pastarąjį dešimtmetį. Toks žingsnis reikštų, kad FED JAV ekonomikos būklę vertina teigiamai. Tačiau egzistuoja rizika, kad toks sprendimas galėtų įsiūbuoti pasaulines akcijų rinkas.

Didžiąją laiko dalį J.Yellen tik tęsė savo pirmtako Beno Bernanke's politiką. 

Didžiąją laiko dalį J.Yellen tik tęsė savo pirmtako Beno Bernanke's politiką. Tačiau ekspertai teigia, kad būtent tai, kaip bus susidorota su bazinės palūkanų normos pakėlimo pasekmėmis, ir nulems kokiu būdu J.Yellen įeis į istoriją.

FED vadovės draugai, nepriklausomi ekonomistai ir buvę JAV centrinio banko pareigūnai lyg susitarę tvirtina, kad J.Yellen geba išlikti racionali net ir sudėtingose situacijose ir visada priima sprendimus, išanalizavusi visą prieinamą informaciją.

Be to, būsimasis bazinės palūkanų normos pakėlimas nėra pirmasis iššūkis FED vadovei. Ji dirbo vyresniąja FED specialiste finansinės krizės ir recesijos metais.

Skirtingai negu dauguma FED valdybos narių, J.Yellen niekada nedirbo Volstrite. Ji kilusi iš viduriniosios klasės šeimos, o jos buvę kolegos teigia, kad FED vadovė nėra ypatingai suinteresuota uždirbti kiek įmanoma daugiau pinigų.

Kartu su J.Yellen mokyklą lankiusi Glenn Khoury net ir praėjus 52 metams nuo mokyklos baigimo, tvirtina pamenanti išskirtinį būsimosios FED vadovės polinkį į finansus ir satyrą, kurią ji sugebėdavo išreikšti būdama mokyklos laikraščio vyriausiąja redaktore.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius