-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Japonijos ekonomika IV ketvirtį augo 1,3 proc., per 2021 metus – 1,7 proc.

Japonijos ekonomika atsigavo paskutinį 2021 metų ketvirtį, kai buvo švelninami pandeminiai apribojimai ir suaktyvėjo paklausa, prieš šalyje pradėjus plisti omikron variantui, rodo antradienį paskelbti duomenys.
Japonijos vėliava
Japonijos vėliava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.
Temos: 2 Japonija Ekonomika

Trečia pagal dydį pasaulio ekonomika spalio–gruodžio mėnesio augo 1,3 proc., palyginti su 0,7 proc. susitraukimu per ankstesnius tris mėnesius.

Japonijos ministrų kabineto antradienį paskelbti ketvirčio rodikliai buvo šiek tiek mažesni nei analitikų 1,5 proc. prognozė. Daugiausia augimą lėmė staigus išlaidų atsigavimas, kai spalį buvo panaikinti svarbūs apribojimai.

Duomenys taip pat rodo, kad 2021 metais ekonomika ūgtelėjo 1,7 procento.

Tai buvo pirmas metinis ekonomikos augimas per trejus metus.

Po virusų atvejų šuolio 2021 metų vasarą, kai Japonija surengė olimpines žaidynes praktiškai be žiūrovų, vyriausybė spalį sumažino apribojimus, todėl privatus vartojimas, palyginti su ankstesniu ketvirčiu, išaugo 2,7 procento.

Tačiau vargu ar šis augimas tęsis, nes omikron varianto atvejų banga sausio mėnesį paskatino naujus apribojimus.

Apribojimai, kurie daugiausia taikomi naktiniam gyvenimui ir yra iš esmės ne tokie griežti nei visuotinis karantinas, galios iki kovo pradžios.

Japonija patiria „didesnę žalą, nei tikėtasi dėl omikron varianto“, mano „UBS Securities“ vyriausiasis ekonomistas Masamichi Adachi.

„Vartotojų savęs ribojimas buvo didesnis nei tikėtasi, o revakcinacijos tempas yra labai lėtas“, – teigė analitikas prieš paskelbiant naujausius duomenis.

„Nors atrodo, kad omikron žala pasaulinei ekonomikai yra mažesnė, nei baimintasi, Japonija gali būti išimtis“, – naujienų agentūrai AFP teigė Masamichi Adachi.

„Vis dėlto tikimės, kad Japonijos ekonomika šiemet vėl tvirtai atsigaus po apmaudžios stagnacijos 2021-isiais,“ – teigė jis ir pridūrė, kad „atsigavimas tiesiog įvyks vėliau“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius