Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV akcijų indeksai traukia žemyn, pinga bankų ir transporto bendrovių akcijos

Investuotojams sutelkus dėmesį į JAV ir Kinijos prekybos ginčą, taip pat į naujienas iš Honkongo, kur vis didėja protestuotojų aktyvumas, pagrindiniai JAV akcijų indeksai pirmadienį patraukė žemyn.
Vertybinių popierių birža
Vertybinių popierių birža / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Indeksas „Dow Jones Industrial Average“ nuo sesijos pradžios smuko 174 punktais, arba 0,7 proc., iki 26113,44 punkto.

„Standard & Poor's 500“ nusileido 17,14 punkto, arba 0,6 proc., iki 2901,51 punkto, o „Nasdaq Composite“ – 53,03 punkto, arba 0,7 proc., iki 7906,11 punkto.

JAV banko „Goldman Sachs“ analitikai pareiškė manantys, jog prekybos karas su Kinija Jungtinių Valstijų ekonomikai daro didesnį poveikį, negu buvo manyta anksčiau, ir dėl jo didėja recesijos JAV tikimybė.

„Apskritai padidinome prekybos karo poveikio BVP augimui įvertį, – pažymima banko ekspertų parengtoje apžvalgoje. – Taip pat padidėjo nuogąstavimai, jog prekybos karas išprovokuos recesiją.“

Naujausiais banko ekspertų skaičiavimais, JAV bendrojo vidaus produkto (BVP) augimo tempas dėl prekybos karo su Kinija šiemet sulėtės 0,6 procentinio punkto, o ne 0,2 procentinio punkto, kaip buvo prognozuota anksčiau.

Kitas JAV ir Kinijos derybų dėl prekybos ratas turėtų įvykti rugsėjį. Tačiau JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį žurnalistams pareiškė, jog susitikimas gali neįvykti.

„Mūsų dialogas yra atviras. Pažiūrėsime, ar rugsėjį numatytas susitikimas įvyks, – pareiškė D.Trumpas. – Jeigu pavyks, tai bus puiku, o jeigu ne – tai taip pat bus puiku.“

Kiek anksčiau jis pareiškė, jog nuo rugsėjo gali įvesti naujų importo muitų kiniškoms prekėms. Netrukus po to Kinijos centrinis bankas orientacinį juanio kursą sumažino iki žemiausio per 11 metų lygio.

Tuo tarpu įtampa Honkonge, kur jau daugiau kaip du mėnesius tęsiasi masiniai protestai, vis labiau didėja.

Pirmadienį Honkongo oro uosto administracija atšaukė daugiau kaip 130 skrydžių, nes atvykimo ir išvykimo sales užtvindė tūkstančiai žmonių, dalyvavusių protesto akcijoje prieš policijos veiksmus.

Dėl to didėja saugiausio turto, prie kurio priskiriamos ir JAV vyriausybės obligacijos, paklausa.

Dešimties metų trukmės JAV vyriausybės obligacijų pajamingumas pirmadienį smuko 7 baziniais punktais iki 1,68 proc. ir tai paskatino bankų akcijų pigimą.

Pavyzdžiui, „Bank of America“ akcijų kursas smuko 2,9 proc., „Citigroup“ – 2,6 proc., „JPMorgan Chase“ – 1,8 proc., „Wells Fargo“ – 1,5 proc., o „Goldman Sachs“ – 1,8 procento.

Tuo tarpu transporto bendrovių akcijų indeksas „Dow Jones Transportation Average“ nuo sesijos pradžios smuko 1,3 proc. ir pinga visų 20 į šį indeksą įtrauktų bendrovių akcijos.

Šių bendrovių akcijų kursų smukimą paskatino ekspertų prognozės, kad JAV ir Kinijos prekybos karo padariniai „artimiausioje ateityje“ varžys transporto sektoriaus plėtrą.

„Avis Budget Group“ kapitalizacija nuo sesijos pradžios sumažėjo 3,8 proc., „American Airlines Group“ – 2,7 proc., o „Delta Air Lines“ – 1,1 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius