-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV biudžeto deficitas 2019-aisiais – didžiausias nuo 2012 metų

JAV biudžeto deficitas 2019 fiskaliniais metais padidėjo beveik iki 1 trln. JAV dolerių, nes vyriausybės skolinimosi apimtys išaugo, penktadienį pranešė JAV iždas.
JAV doleris
JAV doleris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Deficitas šoktelėjo 26 proc. iki 984 mlrd. JAV dolerių – daugiausia nuo 2012 metų, kadangi po 2017 metų mokesčių reformos, kurios metu respublikonai inicijavo mokesčių mažinimus, biudžeto išlaidos viršijo iš mokesčių surinktas pajamas.

Pasak iždo, prezidento Donaldo Trumpo daugiašalėse prekybos konfrontacijose įvesti muitai atnešė 30 mlrd. JAV dolerių per fiskalinius metus, pasibaigusius rugsėjo 30 dieną.

„Prezidento D.Trumpo ekonominė strategija veikia“, – pranešime teigė JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas, ragindamas įstatymų leidėjus sumažinti „per dideles ir neatsakingas išlaidas“.

Didėjantis biudžeto deficitas pabrėžė nerimą keliantį Jungtinių Valstijų finansų disbalansą D.Trumpo eros metu, įstatymų leidėjams ne kartą išsakius nuogąstavimus, kad fiskalinė drausmė valstybėje pasitraukė į antrąjį planą.

Augant ekonomikai, vyriausybė rinko daugiau pinigų iš darbuotojų, importuotojų ir įmonių, iš viso sumokėjusių 3,5 trln. JAV dolerių mokesčių – maždaug 4 proc. daugiau nei 2018 metais.

Išlaidos augo dvigubai sparčiau ir padidėjo 8,2 proc. iki 4,5 trln. JAV dolerių. Didesnį augimą lėmė didėjančios esamų valstybės skolų palūkanos, išlaidos gynybai ir socialinės apsaugos programoms, tokioms kaip „Medicare“ ir „Social Security“.

Skolinimasis iš visuomenės padidėjo iki 79,1 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP) per metus, palyginti su 77,5 proc. metais anksčiau.

S. Mnuchinas ne kartą teigė, kad smarkūs įmonių ir gyventojų pajamų mokesčio sumažinimai 2017 metais paskatins ekonomikos augimą ir padidins mokesčių įplaukas, taigi šis žingsnis atsipirks.

Vis dėlto pastaruoju metu Baltieji rūmai dėmesį kreipia į kitus prioritetus, o prezidentas tvirtina, kad stipresnė kariuomenė yra svarbesnė už subalansuotą biudžetą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius