Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV BVP liepos–rugsėjo mėnesiais ūgtelėjo pirmą kartą šiais metais

JAV ekonomika trečiąjį ketvirtį atsigavo ir pirmą kartą šiais metais plėtėsi, rodo ketvirtadienį paskelbti vyriausybės duomenys.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123RF.com nuotr.

Tai džiugi žinia prezidentui Joe Bidenui likus kelioms dienoms iki kadencijos vidurio rinkimų.

Po du ketvirčius trukusio didžiausios pasaulio ekonomikos susitraukimo, Jungtinėse Valstijos sustiprėjo nerimas dėl recesijos, kuri turėtų pasaulinių ir vidaus politinių pasekmių.

Visgi, remiantis naujausiais Prekybos departamento duomenimis, liepos–rugsėjo mėnesiais bendrasis vidaus produktas (BVP) ūgtelėjo 2,6 procento.

„Mūsų ekonomikos atsigavimas ir toliau juda į priekį“, – sakoma J.Bideno pranešime.

Tačiau jis pridūrė, kad pareigūnai turi „daryti didesnę pažangą“ mažindami dideles išlaidas Amerikos namų ūkiams.

Geresniems nei tikėtasi rezultatams įtakos turėjo stipri prekyba, nors investicijos į būstą smuko, o dėl aukštesnių kainų sumažėjusios vartotojų išlaidos prekėms stabdo augimą.

Pramonės tiekimas ir žaliavų, ypač naftos ir jos produktų, eksportas išliko tvirti.

Remiantis duomenimis, vartotojų išlaidų padidėjimas paslaugoms, visų pirma, susijusioms su sveikatos apsauga, „iš dalies kompensavo“ sumažėjusius produktų, tokių kaip motorinės transporto priemonės ir dalys, taip pat maistas ir gėrimai, pardavimus.

Apskritai, asmeninio vartojimo išlaidos – svarbus JAV ekonomikos segmentas – augo 1,4 proc., nesiekdamas ankstesnio tempo.

Remiantis patikslintais skaičiais, JAV ekonomika antrąjį ketvirtį susitraukė 0,6 proc. po didesnio nuosmukio per pirmuosius tris šių metų mėnesius.

J.Bidenas tvirtino, kad ekonomika eina teisingu keliu, tačiau analitikai perspėja apie gresiančią riziką, nes namų ūkiai kovoja su sparčiai augančiomis kainomis, o santaupos mažėja.

Tuo tarpu respublikonai kaltino demokratus dėl kainų šuolio padidėjimo, sukelto pernelyg didelių išlaidų, nors infliacijos augimas yra pasaulinė problema, kurią sprendžiant prezidentas turi ribotą galią.

Analitikai prognozuoja augimo sulėtėjimą ateinančiais ketvirčiais, o 2023 metais, jų nuomone, gali įvykti recesija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius