-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV centrinis bankas turėtų pirmą kartą šiais metais padidinti bazinę palūkanų normą

Federalinio rezervo sistema (FRS), daugumos ekonomistų prognozėmis, trečiadienį pirmą kartą šiais metais padidins bazinę palūkanų normą.
JAV Federalinio rezervo (FED) pastatas
JAV Federalinio rezervo (FED) pastatas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

JAV centrinio banko vadovai pernai pripažino, jog yra suglumę dėl mažos infliacijos, kuri, nepaisant ekonomikos atsigavimo ir palankios padėties darbo rinkoje, laikėsi žemuose lygiuose. Tačiau dabar jie jau įžvelgia didėjančio kainų spaudimo ženklus.

Iki šiol FRS savo pinigų politiką griežtino labai laipsniškai, siekdamas išvengti didžiausio pasaulio ūkio perkaitimo.

Tačiau įvairūs veiksniai, įskaitant Kongreso patvirtinta mokesčių reformą, JAV dolerio kurso smukimą ir spartų darbo vietų kūrimą, rinkose kursto kalbas, jog centrinis bankas gali pradėti elgtis ryžtingiau ir bazinę palūkanų normą per šiuos metus padidinti keturis, o ne šiuo metu oficialiai planuojamus tris kartus.

Pasibaigus FRS kovo mėnesio posėdžiui, savo pirmąją spaudos konferenciją surengs naujasis JAV centrinio banko vadovas Jerome'as Powellas. Rinkos dalyviai kruopščiai vertins jo žodžius, ieškodami užuominų apie tai, ką galvoja centrinis bankas ir kaip dažnai gali būti didinama bazinė palūkanų norma.

Pasak makroekonominių tyrimų įmonės „Pantheon Macroeconomic“ vyriausiojo ekonomisto Iano Shepherdsono, rinkos jau susitaikė su tuo, kad FRS šį mėnesį padidins bazinę palūkanų normą, todėl jas labiau domins komentarai ir atnaujintos prognozės.

„Po centrinio banko sprendimo dėl pinigų politikos, kurio yra plačiai tikimasi, iš tiesų bus svarbu tai, ką apie savo veiksmus ir ketinimus pasakys politikos formuotojai“, – pareiškė jis.

Tačiau J.Powellas, nenorėdamas sujaudinti rinkų, greičiausiai susilaikys nuo 1,5 trln. JAV dolerių vertės mokesčių reformos kritikos, nors dėl jos, kaip manoma, gerokai padidės valdžios sektoriaus biudžeto deficitas ir bus dar paskatinta ekonomika, kuri jau yra pasiekusi visišką užimtumą, pažymėjo I.Shepherdsonas.

„Net ir labai spaudžiamas reporterių, jis nepasakys, kad mokesčių reforma yra klaida“, – pareiškė ekonomistas.

Pastarosiomis savaitėmis skelbti ekonominiai duomenys buvo nevienareikšmiai. Jie, pavyzdžiui, parodė, kad prekybos deficitas didėja, o būsto, automobilių ir ilgalaikio vartojimo prekių pardavimai yra silpni.

Tačiau padėtis darbo rinkoje yra labai palanki, verslo ir vartotojų pasitikėjimo rodikliai yra pasiekę rekordinius lygius, nedarbo lygis yra žemas ir daugėja infliacijos kilimo ženklų. Todėl už pinigų politikos griežtinimą pasisakė net tie FRS politikos formuotojai, kurie paprastai yra linkę užimti atsargesnę poziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius