-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JAV dolerio kurso augimas antradienį prislopo

JAV dolerio kursas, savaitę pradėjęs augimu kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu, įskaitant rekordinį prieaugį poroje su svaru, antradienį šiek tiek sumenko, ir nors akcijų rinkos stabilizavosi, nuotaikas vis dar slopina nuosmukio baimė.
Doleriai
Doleriai / 123RF.com nuotr.

Nors viso pasaulio centriniai bankai didina palūkanų normas, siekdami kovoti su infliacija, didžiausias dėmesys skiriamas JAV Federalinio rezervo sistemos (FRS), tris kartus iš eilės paskelbusios ženklius palūkanų normos padidinimus ir perspėjusios, kad tai dar nėra pabaiga, vis niūresniam tonui.

Investuotojai ėmė pirkti JAV dolerius, pasiųsdami kursą į rekordines ar kelių dešimtmečių viršūnes, o tai sukrėtė įvairių šalių vyriausybes – nuo Tokijo iki Pekino ir Londono.

Pirmadienį JAV doleris pasiekė aukščiausią visų laikų lygį svaro atžvilgiu –1,0350 JAV dolerio už svarą, prekybininkams vis labiau nerimaujant dėl gilios recesijos JK, o naujajam iždo kancleriui Kwasi Kwartengui pristačius prieštaringai vertinamą minibiudžetą, pagrįstą mokesčių mažinimo planais.

Vėliau svaras šiek tiek atsigavo, bet netrukus ir vėl traukėsi, prekiautojams nusivylus Anglijos banko ryžtingų veiksmų stoka, o valdytojui Andrew Bailey pareiškus, kad tik bankas nedvejodamas padidins palūkanų normas tiek, kiek reikės.

JAV dolerio stiprėjimas svaro atžvilgiu atitiko jo dinamiką valiutų rinkose, eurui pasiekus naują žemiausią lygį per 20 metų, o jenos kursui sugrįžus į lygį, kuriame ji buvo praėjusią savaitę, kai vyriausybė ėmėsi veiksmu palaikyti nacionalinę valiutą.

Visgi antradienį, kai rinkos grįžo prie tam tikro stabilumo, JAV dolerio augimas prarado pagreitį, nors analitikai perspėjo, kad neapibrėžtumas išliks didelis, nes toliau ruošiamasi didinti pasaulines palūkanų normas, o geopolitinės krizės lieka neišspręstos.

Prie to prisidėjo ir nerimas, kad infliacija išlieka atkakliai didelė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius