Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

JAV ekonomika rugsėjį sukūrė 194 tūkst. naujų darbo vietų

JAV ekonomika praėjusį mėnesį sukūrė 194 tūkst. naujų darbo vietų, o nedarbo lygis sumažėjo iki 4,8 proc., rodo penktadienį paskelbti vyriausybės duomenys.
Niujorkas
Niujorkas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ekonomika Darbas

Darbo vietų sukurta mažiau nei tikėtasi, tačiau nedarbo lygis sumažėjo daugiau nei prognozavo analitikai.

JAV Darbo departamentas pastebėjo, kad užimtumas didėja laisvalaikio ir svetingumo sektoriuose, kuriuos ypač smarkiai paveikė COVID-19, tačiau mažėja visuomeninio švietimo sektoriuje.

Apskritai samda buvo daug silpnesnė nei rugpjūtį, kurio patikslintas į didesnę pusę rodiklis siekė 366 tūkst. naujų darbo vietų pozicijų. Tai gali reikšti, kad COVID-19 delta atmaina varžė verslą.

Nors ekonomika nuo 2020 metų balandžio mėnesio sukūrė milijonus darbo vietų, duomenys parodė, kad JAV vis dar trūksta 5 mln. pozicijų, kad pasiektų iki pandemijos buvusį lygį, o darbo vietų daugėjo vidutiniškai 561 tūkst. per mėnesį.

Laisvalaikio ir svetingumo sektoriuose rugsėjį sukurta 74 tūkst. darbo vietų, tačiau maisto ir gėrimų įstaigos – viena iš labiausiai pažeidžiamų pramonės šakų COVID-19 protrūkiams, – jau antrą mėnesį iš eilės beveik nepridėjo darbo vietų, palyginti su vidutiniškai 197 tūkst. rodikliu kas mėnesį nuo sausio iki liepos.

Savivaldybių švietimo įstaigos prarado 144 tūkst. darbo vietų, o valstybinės švietimo įstaigos – 17 tūkst. darbo vietų.

Visgi ataskaitoje įspėta, kad „pastarojo meto užimtumo pokyčius sunku interpretuoti, nes su pandemija susiję personalo svyravimai viešajame ir privačiame ugdyme iškreipė įprastus sezoninius įdarbinimo ir atleidimo iš darbo modelius“.

Darbo jėgos dalyvavimo rodiklis, nurodantis dirbančių ar aktyviai darbo ieškančių gyventojų dalį, praėjusį mėnesį sudarė 61,6 procento.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Energetikos ekspertas: elektros sistema be smegenų – tarsi primityvus organizmas, nesiorientuojantis aplinkoje
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius