Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ekonomika trečiąjį metų ketvirtį augo 2 proc. – silpniau nei prognozuota

Jungtinės Valstijos per trečiąjį šių metų ketvirtį sukūrė 2,0 proc. didesnį per tuo pat metu pernai bendrąjį vidaus produktą (BVP), pranešė Prekybos departamentas, remdamasis išankstiniais duomenimis.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123rf.com nuotr.

Volstryto analitikai prognozavo solidesnį augimą – 2,7 procento.

Antrąjį metų ketvirtį JAV ekonomikos metinę plėtra siekė 6,7 proc., o trečiojo ketvirčio rezultatas – blogiausias nuo rekordinio nuosmukio 2020-ųjų antrąjį ketvirtį, kai prasidėjo COVID-19 pandemija.

Anot Prekybos departamento, kad privačių investicijų į prekių ir žaliavų atsargas, vartotojų išlaidų, taip pat valstijų bei regionų valdžios išlaidų augimą iš dalies kompensavo sumažėjusios kapitalo investicijos į būstą, sumenkusios centrinės valdžios išlaidos ir eksporto apimtys.

Vartotojų išlaidų augimas smarkiai sulėtėjo – iki 1,6 proc. nuo 12 proc. ankstesnį ketvirtį ir buvo kukliausias nuo 2020 metų antrojo ketvirčio.

SARS-CoV-2 viruso delta padermės plitimas, problemos pasaulinėse tiekimo grandyse, žaliavinių prekių ir darbo jėgos stygius bei daugumos prekių grupių kainų augimas apribojo aktyvumą tiek gamybos, tiek ir vartojimo sektoriuoje, pažymima pranešime.

Per metų ketvirtį (trečiąjį šių metų, palyginti su antruoju) BVP padidėjo 0,5 procento.

Nepaisant to, ekspertai mano, kad JAV ekonomikos augimo sulėtėjimas bus laikinas, o ketvirtąjį ketvirtį, kaip ir ateinančiais metais, atsigavimas bus spartesnis.

Indekso „PCE Core“ (asmeninio vartojimo išlaidos, išskyrus maistą ir energiją), kurį Federalinė rezervų sistema (JAV centrinis bankas) atidžiai stebi, vertindama infliacijos rizikas, augimas trečiąjį šių metų ketvirtį sumenko iki 4,5 proc. nuo 6,1 proc. antrąjį ketvirtį.

Prekybos departamentas šalies ūkio raidos liepą-rugsėjį patikslintus rezultatus skelbs apytikriai po mėnesio, o galutinius – po dviejų.

Apskritai ekonomistai tikisi, kad 2021-aisias JAV ekonomika augs maždaug 5,5 proc., ir tai būtų sparčiausia plėtra per kalendorinius metus nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio vidurio ir staigus atsigavimas, palyginti su 3,4 proc. nuosmukiu 2020 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius