Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ekonomikos augimas trečiajį ketvirtį siekė 2,1 proc.

JAV pareigūnai penktadienį patvirtino, kad trečiąjį šių metų ketvirtį fiksuotas vidutinis, tačiau stabilus ekonomikos augimas, o bendrovių investicijos šiek tiek suaktyvėjo. O atsižvelgiant į mažą nedarbo lygį ir nuolatinį darbo vietų skaičiaus augimą, šie duomenys turėtų pradžiuginti prezidentą Donaldą Trumpą, jam pradedant audringą rinkimų kampaniją ir sprendžiant žalingo prekybos konflikto su Kinija klausimą.
JAV vėliava
JAV vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Remiantis Prekybos departamento įvertinimu, liepos­–rugsėjo mėnesiais bendrojo vidaus produkto (BVP) augimas siekė 2,1 proc. ir atitiko praėjusį mėnesį pateiktus skaičiavimus.

Trečiąjį ketvirtį ekonomikos augimas buvo šiek tiek geresnis nei antrąjį ketvirtį ir buvo išvengta nuosmukio, kurio iš pradžių baiminosi ekonomistai.

Naujausia Prekybos departamento informacija apie didžiausią pasaulyje ekonomiką – paremta išsamesniais naujausiais duomenimis – dar kartą parodė, kad JAV vartotojai ir verslas eina skirtingais keliais.

Kol visuomenė ir toliau leidžia pinigus, skatindama augimą, smulkios bendrovės, nukentėjusios nuo D. Trumpo prekybos konfrontacijos su Kinija, sulaiko investicijas.

Augimas vis dar smarkiai atsilieka Baltųjų rūmų nustatyto 3 proc. tikslo. Ekonomistai teigia, kad augimas gali nukristi žemiau 2 proc. per paskutinius 2019 metų mėnesius ir pirmąjį kitų metų ketvirtį.

Vartotojų išlaidos, kurios sudaro didžiąją dalį JAV ekonominės veiklos, ūgtelėjo, nes amerikiečiai išleido to daugiau kioms paslaugoms kaip asmens priežiūros paslaugos ir investicijoms.

Šios išlaidos kompensavo staigų išlaidų maistui ir gėrimams sumažėjimą, taip pat išlaidų ilgalaikio vartojimo prekių, tokių kaip automobiliai, mažėjimą.

Tuo metu verslo investicijų vaizdas šiek tiek pagerėjo dėl staigaus elektrinių statybų skaičiaus padidėjimo, tačiau tai augimo tempas vis tiek buvo neigiamas.

Verslininkai skundžiasi, kad D.Trumpo prekybos karas įnešė neapibrėžtumo į jų tiekimo grandines ir rinkas, padidino žaliavų kainas ir lėtesne paklausa užsienyje, todėl jie nelinkę leisti lėšų.

Visgi šį mėnesį Vašingtonas ir Pekinas paskelbė dalinį prekybos susitarimą ir atšaukė ir panaikino dalį muitų.

Prekybos departamentas pirmuosius ketvirtojo ketvirčio augimo rezultatus turėtų paskelbti sausio pabaigoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius