Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV ekonomistai ragina Trumpą vengti 4-ojo dešimtmečio protekcionistinių klaidų

Daugiau kaip 1,1 tūkst. JAV ekonomistų pasirašė prezidentui Donaldui Trumpui ir Kongresui nusiųstą laišką, kuriame raginama nekartoti klaidų, dėl kurių dar paūmėjo praėjusio amžiaus 4-ojo dešimtmečio ekonominė krizė, dar vadinama Didžiąja depresija.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tarp raginančiųjų administraciją nesiimti „naujų protekcionistinių veiksmų, įskaitant grasinimus pasitraukti iš prekybos sutarčių, neprotingus raginimus įvesti naujus muitus ir jų įvedimą“, yra dviejų respublikonų ir dviejų demokratų prezidentų ekonomikos patarėjų ir 15 Nobelio premijos laureatų.

Nacionalinės mokesčių mokėtojų sąjungos (NTU) parengtas laiškas buvo nusiųstas gegužės 3-ąją – tą pačią dieną, kai 1930 metais Kongresui buvo įteiktas panašus raštas.

Tą laišką taip pat buvo pasirašę daugiau kaip 1 tūkst. ekonomistų.

„1930 metais Kongresas neatsižvelgė į ekonomistų patarimą ir už tai teko mokėti visiems amerikiečiams, – pažymėjo NTU. – Žemiau pasirašę ekonomistai ir ekonomikos dėstytojai primygtinai ragina nekartoti tos klaidos.“

JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas ir prekybos sekretorius Wilburas Rossas šiuo metu vieši Pekine, siekdami išspręsti prekybos ginčą, kuris kilo, D.Trumpui nustačius didelius muitus importuojamam aliuminiui ir plienui, taip pat 50 mlrd. JAV dolerių vertės kiniškų prekių importui.

NTU laiške cituojamas 1930 metų raštas, kuriame buvo įspėta, jog muitai pakenks ir vartotojams, nes pakils kainos, ir ūkininkams, nes šie praras prieigą prie savo prekių rinkų.

„Tokie veiksmai kitas šalis neišvengiamai paskatins mums atsilyginti ir nustatyti atsakomuosius muitus mūsų prekėms“, – įspėjama NTU laiške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius