-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV infliacijos augimas liepą šiek tiek sulėtėjo

Jungtinėse Valstijose metų infliacijos augimas liepos mėnesį šiek tiek sulėtėjo, rodo trečiadienį paskelbti oficialūs duomenys, kurie greičiausiai sumažins spaudimą centriniam bankui sparčiai didinti palūkanų normas, tuo metu prezidentas Joe Bidenas likus vos mėnesiams iki itin svarbių vidurio kadencijos rinkimų gavo labai reikalingą postūmį.
Doleriai
Doleriai / 123RF.com nuotr.

Pastarosiomis savaitėmis mažėjant energijos sąnaudoms, liepos mėnesį vartotojų kainų indeksas (VKI) sumažėjo iki 8,5 proc., pranešė Darbo departamentas.

Birželį rodiklis siekė 9,1 proc. – aukščiausią lygį per keturias dešimtis metų.

Visgi vertinant mėnesinį VKI pokytį, indeksas nepakito. Neįtraukiant nepastovių maisto ir energijos prekių, kainos augo vos 0,3 proc. – mažiausiai per keturis mėnesius.

Vartotojų kainos JAV pastaruoju metu toliau augo, versdamos gyventojus veržti diržus ir, atitinkamai, mažindamos J.Bideno populiarumą.

Jo oponentai kaltina prezidentą išauginus infliaciją su savo milžinišku 1,9 trln. JAV dolerių vertės paramos pandemijos metu paketu, kurį jis paskelbė praėjusių metų kovą.

Tuo metu respublikonai vėl kritikavo J.Bideno ekonominę politiką, perspėdami, kad sekmadienį Senate priimtas plataus užmojo prezidento kuruotas klimato, mokesčių ir sveikatos apsaugos planas tik pablogins padėtį.

Ekspertai taip pat nerimauja, kad infliacijos sulėtėjimą, susijusį su benzino kainų kritimu, gali nusverti augančios nuomos ir nekilnojamojo turto kainos. Siekdamas sumažinti infliaciją, centrinis bankas jau keturis kartus padidino palūkanų normą iki 2,25–2,5 proc., įskaitant 75 bazinių punktų padidinimus kiekviename iš pastarųjų dviejų susitikimų.

Nuogąstavimai, kad trečiadienį paskelbti skaičiai viršys prognozes ir paskatins centrinį banką paskelbti dar vieną milžinišką šuolį, varžė Azijos ir Europos akcijų rinkas.

JAV darbo rinka išlieka dinamiška, o liepos mėnesį nedarbo lygis nukrito į priešpandeminį lygį – 3,5 procento. Visgi vis dar yra beveik dvi darbo vietos kiekvienam laisvam darbuotojui, o tai didina atlyginimus ir prisideda prie infliacijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius