TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV ir Kinijos lyderiai susitarė atnaujinti derybas prekybos klausimu

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sakė, kad prekybos derybos su Kinija po šeštadienį įvykusio jo „puikaus susitikimo“ su kinų prezidentu Xi Jinpingu „grįžo į vėžes“. Lemiamas pokalbis dėl žalingo prekybos karo tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų įvyko Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose Japonijos Osakos mieste. Pranešama, kad Vašingtonas per šias derybas su Pekinu, kurios buvo atidžiai stebimos dėl galimų prekybos karo paliaubų, sutiko neįvesti naujų tarifų.
Donaldas Trumpas
Donaldas Trumpas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Mūsų susitikimas su Kinijos prezidentu Xi buvo labai geras. Pasakyčiau, kad puikus“, – po derybų pareiškė D.Trumpas.

„Ką tik grįžome į vėžes“, – pridūrė jis, bet nepatvirtino jokių galimo susitarimo detalių.

Vis dėlto Kinijos valstybinė žiniasklaida pranešė, kad Vašingtonas įsipareigojo neįvesti jokių naujų tarifų Pekino eksportui ir kad abi šalys susitarė atnaujinti derybas prekybos ir ekonomikos klausimais.

Šis rezultatas tikriausiai bus laikomas laimėjimu. Prieš susitikimą ekspertai perspėjo, kad visapusiškas susitarimas mažai tikėtinas, bet sakė, kad paliaubos išvengiant naujų abipusių tarifų būtų teigiamas rezultatas.

Atvykęs į G-20 viršūnių susitikimą D.Trumpas uždavė taikesnį toną, nors prieš atskrisdamas į Osaką pareiškė, jog Kinija paliaubų nori todėl, kad jos ekonomika esą žlunga.

Prasidedant susitikimui su Xi Jinpingu, D.Trumpas tvirtino, jog yra pasirengęs „istoriniam susitarimui“ su Kinija, o Xi Jinpingas jam pasakė, kad dialogas geriau už konfrontaciją.

Detalių apie lyderių diskusijas kol kas nebuvo paskelbta, taip pat ir dėl to, ar jie buvo iškėlę kinų telekomunikacijų milžinės „Huawei“ klausimą.

Vašingtonas dėl susirūpinimo saugumu taiko draudimus „Huawei“, o Kinija, kaip pranešta, norėjo, kad šie suvaržymai pagal bet kokias prekybos karo paliaubas būtų panaikinti.

Pirmasis JAV ir Kinijos lyderių susitikimas akis į akį po gruodį įvykusio ankstesnio G-20 viršūnių susitikimo pasiglemžė daug dėmesio Osakoje, kur taip pat išryškėjo nesutarimai dėl klimato kaitos.

Pasak ekonomistų, ilgas prekybos karas galėtų labai paveikti pasaulio ekonomiką, kai smarkiai pasireiškia tokie veiksniai kaip padidėjusi geopolitinė įtampa ir „Brexit“.

Penktadienį Europos Sąjunga ir Pietų Amerikos prekybos blokas „Mercosur“ po 20 metų trukusių derybų pasiekė didžiulį prekybos susitarimą, kurį Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pavadino „stipria žinia“, remiančia „taisyklėmis grindžiamą prekybą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius