-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV liepia valstybėms iki lapkričio 4 dienos sustabdyti naftos importą iš Irano

Jungtinės Valstijos antradienį perspėjo pasaulio valstybes iki lapkričio 4 dienos nustoti pirkti naftą iš Irano, antraip jų laukia naujos ekonominės sankcijos.
Naftos perdirbimo įmonė
Naftos perdirbimo įmonė / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Aukštas JAV Valstybės departamento pareigūnas perspėjo, kad Vašingtonas „nesuteiks išimčių“ bei politikos Teherano atžvilgiu sugriežtinimą pavadino „vienu pagrindinių nacionalinio saugumo prioritetų“.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas gegužę paskelbė, kad Vašingtonas pasitraukia iš 2015 m. pasirašyto Irano branduolinio susitarimo, kuris mainais už branduolinės programos apribojimą Teheranui palengvino ekonomines sankcijas.

Dabar Vašingtonas ėmė daryti spaudimą elgtis panašiai ir kitiems sąjungininkams, įskaitant Europą, kuri primygtinai prašė išsaugoti branduolinį susitarimą. Be to, JAV su Teheranu nutraukti ekonominius ryšius ragina ir svarbius Irano klientus – Indiją, Japoniją, Kiniją ir kitus.

Europiečiai ypač aktyviai siekia išsiderėti išimtis nuo sankcijų, bet minėtasis pareigūnas perspėjo, kad D.Trumpas planuoja laikytis 180 dienų termino iki sanckijų atnaujinimo, kuris baigiasi lapkričio 4 dieną.

„Nenorėčiau griežtai sakyti, kad niekada nesuteiksime jokių išimčių“, – sakė anoniminis pareigūnas, iškart patikslinęs, kad šiuo metu JAV apie išimčių suteikimą negalvoja.

Jis taip pat pripažino suvokiąs, kad itin griežta pozicija Irano atžvilgiu bus nepopuliari tarp sąjungininkų. Pareigūnas pridūrė artimiausiu metu vyksiantis į Kiniją ir Indiją, kur bus aptariama Irano sankcijų problema.

„Kinija, Indija? Taip, jų įmonių laukia tokios pat sankcijos, kaip ir kitų. Mes tikrai prašysime, kad jų naftos importo (iš Irano) apimtys sumažėtų iki nulio“, – patvirtino jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius