TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV padarė Pietų Korėjai išlygą dėl Iranui taikomų sankcijų

Jungtinės Valstijos padarė Pietų Korėjai išlygą dėl Iranui taikomų sankcijų ir leido šaliai sumokėti milijonų dolerių kompensaciją vienam iraniečių investuotojui dėl 2010 metų ginčo.
JAV doleriai
JAV doleriai / 123rf.com nuotr.

Pietų Korėjos užsienio reikalų ministerija pranešė gavusi iš JAV Iždo departamento „konkretų leidimą“ Seulo vyriausybei sumokėti kompensaciją Irano „Dayyani Group“.

„Licencija leidžia mums per JAV finansų sistemą išmokėti kompensaciją Irano privačiam investuotojui“, – išplatintame pranešime nurodė ministerija.

2018 metais Tarptautinis investicinių ginčų sprendimo centras nurodė Seului sumokėti 73 mlrd. vonų (53,6 mln. eurų) kompensaciją „Dayyani Group“ už nepavykusį Pietų Korėjos elektronikos prekių gamintojos „Daewoo Electronics“ perėmimą 2010 metais.

Šis leidimas taps „svarbiu pagrindu“ išspręsti ginčą su Irano investuotoju, pridūrė ministerija ir išreiškė viltį, kad „tai padės pagerinti dvišalius santykius“.

Ši žinia paskelbta praėjus kiek daugiau nei savaitei po to, kai Pietų Korėja nusiuntė aukščiausio rango diplomatus į Vieną susitikti su JAV derybininkais, bandančiais išgelbėti 2015 metais Irano ir didžiųjų pasaulio valstybių pasirašytą susitarimą dėl Teherano branduolinės programos.

Iranas buvo trečias didžiausias Pietų Korėjos prekybos partneris Viduriniuose Rytuose iki 2018 metų, kai Jungtinės Valstijos vienašališkai pasitraukė iš branduolinio susitarimo ir grąžino šiitiškai respublikai griežtas sankcijas.

Iranas buvo svarbus naftos tiekėjas mažai išteklių turinčiai Pietų Korėjai, iš kurios mainais importuodavo pramoninę įrangą, buitinius prietaisus ir transporto priemonių atsargines dalis.

Pernai Iranas pagrasino Pietų Korėjai, kad imsis teisinių žingsnių, jei Seulas neperves daugiau kaip 7 mlrd. įšaldytų JAV dolerių už naftą.

Praėjusią savaitę Vienoje vykstančių branduolinių derybų kuluaruose Seulas sakė ieškantis būdų išspręsti klausimą dėl Pietų Korėjoje įšaldyto iraniečių turto.

Derybas dėl 2015 metų branduolinės sutarties išgelbėjimo veda Prancūzija, Vokietija, Jungtinė Karalystė, Rusija ir Kinija, o JAV jose dalyvauja netiesiogiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius