Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JAV reikia ES „nuolaidų“, kad blokas ir toliau būtų atleistas nuo plieno muitų

Jungtinės Valstijos savo sąjungininkus, įskaitant Europos Sąjungą (ES), ir toliau atleis nuo plieno ir aliuminio importo muitų, jeigu jie padarys nuolaidų dėl prekybos, pareiškė JAV prezidento vyriausiasis ekonomikos patarėjas.
Larry Kudlow
Larry Kudlow / „Scanpix“ nuotr.

„Labai svarbu, kad kai kurie iš mūsų draugų padarytų tam tikrų nuolaidų dėl prekybos, muitų ir mokesčių“, – televizijos kanalui CNBC pareiškė Nacionalinės ekonomikos tarybos vadovas Larry Kudlow.

Kaip pavyzdį jis paminėjo susirūpinimą dėl „vienodo požiūrio į automobilius“ Europos Sąjungoje.

Išimtys, pagal kurias ES, Kanadai, Meksikai ir kai kurioms kitoms šalims netaikomi naujieji JAV plieno ir aliuminio importo muitai, baigs galioti vos už kelių dienų. Taigi nuo gegužės 1-osios plieno importui iš šių šalių JAV taikys 25 proc. muitą, o aliuminio importui – 10 proc. muitą.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas muitus nustatė praėjusį mėnesį. Jis tuomet pareiškė, kad plieno ir aliuminio importas kenkia JAV nacionaliniam saugumui, nes dėl jo mažėja vidaus gamyba, reikalinga karinei parengčiai užtikrinti. JAV sąjungininkams pasipiktinus šiais planais, D.Trumpas pagrindiniams partneriams, įskaitant Kanadą ir Europos Sąjungą, nustatė laikiną išimtį.

Tuo tarpu L.Kudlow, kalbėdamas apie galimybes susitarti dėl tolesnio atleidimo nuo muitų, paminėjo automobilių sektorių, o ne nacionalinį saugumą.

„Vienas iš kylančių klausimų yra susijęs su vienodu požiūriu į automobilius. Norėtume iš Europos sulaukti tam tikrų nuolaidų“, – pareiškė jis ir pridūrė, kad šis klausimas tebėra svarstomas.

„Kai tik viską nuspręsime, apie tai pranešime“, – pažymėjo prezidento patarėjas.

Jeigu muitų išimtys baigs galioti, pasaulio rinkose gali vėl kilti sąmyšis, nes investuotojai nuogąstauja, jog visavertis prekybos karas gali sutrikdyti ekonomikos augimą, pakenkti pelnui ir paskatinti kainų kilimą.

ES yra parengusi atsakomųjų priemonių sąrašą tam atvejui, jeigu JAV nepratęs išimties ir visgi įves muitus.

Šią savaitę Vašingtone viešėjęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sąjungininkus paragino bendradarbiauti ir prekybos srityje.

„Prekybos karai su savo sąjungininkais nepradedami“, – įspėjo E.Macronas, kreipdamasis į JAV Kongresą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius