Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JAV vyriausybės planai leisti receptinių vaistų importą iš Kanados kelia nerimą kanadiečiams

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracijos planai leisti amerikiečiams legaliai importuoti pigesnius receptinius vaistus iš Kanados sukėlė kanadiečių susirūpinimą, kad tai gali lemti kai kurių vaistų trūkumą, bei pareigūnų nuostabą, kurie teigia nebuvę įspėti apie galimą vaistų pirkėjų iš JAV antplūdį.
Vaistai
Vaistai / „Scanpix“ nuotr.

Šis planas kelia „aiškų ir realų pavojų“ kanadiečių, kuriems reikalingi receptiniai vaistai, sveikatai ir gerovei, pareiškė, pelno nesiekiančios organizacijos „Best Medicines Coalition“, atstovaujančios 28 nacionalinėms pacientų organizacijoms, savanoris pirmininkas Johnas Adamsas.

J.Adamsas naujienų agentūrai „The Canadian Press“ pasakojo, kad pačioje Kanadoje vaistų atsargų ne visada pakankama dabartiniams kanadiečių poreikiams patenkinti, jau nekalbant apie staigų paklausos padidėjimą iš užsienio.

„Diabetes Canada“ yra viena iš daugiau nei dešimties organizacijų, pasirašiusių raštą, raginantį Kanados vyriausybę užtikrinti vaistų tiekimą šalyje.

„Akivaizdu, kad reikia imtis visų priemonių, kad būtų užkirstas kelias internetinėms vaistinėms arba didelėms JAV valstijoms importuoti didelį kiekį vaistų, nes Kanada nepajėgia gaminti vaistų kiekio, reikalingo tokio dydžio populiacijai “, – televizijos kanalui CBC sakė „Diabetes Canada“ vykdomoji direktorė Kimberley Hanson.

D.Trumpo administracijos pranešimas nustebino ir Kanados sveikatos apsaugos pareigūnus.

Sveikatos apsaugos ministrės Ginette Petitpas Taylor biuras teigė, kad nors JAV ir Kanados pareigūnai turi „abipusį interesą“ skatinti mažesnes vaistų kainas, tačiau detaliau apie trečiadienį paskelbtą JAV sveikatos ir paslaugų sekretoriaus Alexo Azaro pranešimą nebuvo iš anksto kalbėta.

„Nors mes žinome apie vykdomas valstybės vadovaujamas iniciatyvas importuoti vaistus iš Kanados, nebuvome informuoti apie tai smulkiau“, – sakoma biuro pranešime.

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau ketvirtadienį pažadėjo, kad vyriausybinė agentūra „Health Canada“ užtikrins, jog kanadiečiams bus prieinamas „stabilus ir pakankamas“ vaistų kiekis, nepaisant išorinio ar tarptautinio spaudimo.

D.Trumpo administracija trečiadienį pareiškė planuojanti pirmą suteikti amerikiečiams galimybę legaliai importuoti pigesnius receptinius vaistus, visuomenei piktinantis dėl aukštų gyvybę palaikančių vaistų kainų.

Visgi dar turi būti užbaigtas ilgai trunkantis šio sprendimo patvirtinimo procesas bei egzistuoja galimybė, kad vaistų gamintojos gali kreiptis į teismus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius