Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JK į apyvartą išleista milijonai monetų su karaliaus Karolio III atvaizdu

Jungtinėje Karalystėje apyvartą išleistos pirmosios monetos su naujojo karaliaus Karolio III atvaizdu. Į pašto skyrius išvežiota apie 4,9 mln. naujų 50 pensų monetų. Monetos su mirusios karalienės Elžbietos II atvaizdu vis dar bus priimamos parduotuvėse, rašo BBC.
JK į apyvartą išleista milijonai monetų su karaliaus Karolio III atvaizdu.
JK į apyvartą išleista milijonai monetų su karaliaus Karolio III atvaizdu. / „Scanpix“ nuotr.

„Šiandien prasideda nauja Jungtinės Karalystės monetų era, kai karaliaus Karolio III atvaizdas pasirodys ant apyvartoje esančių 50 pensų monetų“, – pranešė Rebecca Morgan, Karališkosios monetų kalyklos kolekcininkų paslaugų direktorė.

Ji viliasi, kad atsiras nauja monetų kolekcininkų karta, o žmonės atidžiai stebės, ar su grąža negavo naujosios monetos su karaliaus atvaizdu.

Moneta nukaldinta Karališkojoje monetų kalykloje Llantrisante, Velse, naudojant skulptoriaus Martino Jenningso kelis mėnesius kurtą karaliaus atvaizdą. Eskizą asmeniškai palaimino Karolis III.

Naudodamas karaliaus Karolio 70-ojo gimtadienio nuotraukas, jis sukūrė monarcho atvaizdą, kuris yra mažiausias iš visų jo kada nors sukurtų darbų. Jo gamybą ir platinimą jis apibūdino kaip „nepaprastą patirtį“.

Pirmoji monetų partija bus dalijama pašto skyriuose ką nors perkantiems pirkėjams – tai jo vadovas Nick Read vadina „didžiule garbe“.

Monetos išleistos pagal šimtmečius puoselėtą tradiciją: monarchas dabar žvelgia į kairę – priešingai nei jo pirmtakė.

Jungtinėje Karalystėje cirkuliuoja apie 27 mlrd. monetų su mirusios karalienės atvaizdu, kuriomis vis dar galima atsiskaityti.

Grynieji pinigai, palyginti su debetinėmis kortelėmis, naudojami daug rečiau – šią tendenciją paskatino bekontakčių kortelių atsiradimas, o vėliau paspartino „Covid“ pandemija. Šių monetų perkamąją galią taip pat sumažino kylančios kainos. Tačiau vartotojai ir kolekcininkai vis dar labai jomis domisi.

Remiantis tradicija, Karolis III žvelgia į kairę – priešingą pusę nei jo pirmtakė, kuri monetose žiūri į dešinę. Naujų monetų reverso pusėje pavaizduotas motyvas, primenantis Elžbietos II karūnavimą 1953 metais. Jos įpėdinio karūnavimo iškilmės numatytos 2023 metų gegužės 6-ąją.

Iki šiol nukaldinta iš viso 9,6 mln. vienetų monetų su naujojo karaliaus atvaizdu. Pirmosios kupiūros, ant kurių puikuosis Karolis III, į apyvartą turėtų būti išleistos tik 2024 metų viduryje. Jos pamažu pakeis banknotus su karalienės atvaizdu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius