Iki -60% prenumeratai. Paskutinės akcijos dienos!
Išbandyti

JK maisto ir gėrimų eksportas pirmąjį pusmetį dėl Brexito poveikio sumenko beveik 20 proc.

Didžiosios Britanijos maisto ir gėrimų eksportas per pirmuosius šešis 2021 metų mėnesius sumenko beveik 20 proc. sumažėjusius siuntų į ES srautams, parodė ketvirtadienį paskelbti pramonės duomenys
„Brexit“
„Brexit“ / 123RF.com nuotr.

Laikotarpiu nuo sausio iki birželio mėnesio bendras Didžiosios Britanijos maisto produktų ir gėrimų eksportas siekė 9,2 mlrd. svarų (10,7 mlrd. eurų), skelbia JK Maisto ir gėrimų federacija (FDF).

Palyginimui, pirmąjį 2020 metų pusmetį eksportas siekė 9,6 mlrd. svarų, o per pirmuosius šešis 2019 metų mėnesius – 11,1 mlrd. svarų.

Tai reiškia, kad iš viso maisto produktų ir gėrimų eksportas susitraukė beveik 2 mlrd. svarų, arba 17 proc., pranešė FDF.

Trūkumą daugiausia lėmė eksporto į ES sumažėjimas, kurio negalėjo atsverti ūgtelėjęs maisto produktų ir kitų prekių eksportas į ne ES šalis, ypač Aziją ir Pietų Ameriką, nurodė federacija.

Sausio 1 dieną Didžioji Britanija paliko ES bendrąją rinką ir muitų sąjungą, sukurdama naujų biurokratinių kliūčių savo eksportuotojams, kurie priversti spręsti ir COVID19 pandemijos sukeltas problemas.

Maisto ir gėrimų eksportas į 27 valstybių bloką šių metų sausio–birželio mėn. sudarė 4,9 mlrd. svarų, palyginti su 5,9 mlrd. svarų 2020 metų pirmąjį mlrd. svarų pusmetį, ir 6,7 mlrd. svarų per pirmuosius šešis 2019 metų mėnesius, parodė FDF duomenys.

Priešingai, eksportas į ES nepriklausančias šalis per pirmuosius šešis šių metų mėnesius, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai, išaugo 13 procentų.

Ši plėtra „aiškiai parodo rimtus sunkumus, su kuriais susiduria mūsų pramonės gamintojai, ir skubų papildomos specialistų pagalbos poreikį“, – teigė federacijos tarptautinės prekybos vadovas Dominicas Goudie.

Pastaruoju metu visoje Jungtinės Karalystės maisto ir gėrimų tiekimo grandinėje jaučiamas darbo jėgos trūkumas, todėl kai kurių prekybos centrų lentynos lieka tuščios, o, pasak D.Goudie, „jei nebus imtasi veiksmų šiems klausimams spręsti, tai turės įtakos įmonių gebėjimui įvykdyti gyvybiškai svarbius eksporto užsakymus“.

Visgi rugpjūčio viduryje paskelbti Nacionalinės statistikos tarnybos duomenys parodė, kad visų prekių, išskyrus tauriuosius metalus, eksportas į ES gegužės ir birželio mėnesį buvo didesnis nei iki Brexito, o tai rodo, kad įmonės prisitaiko prie naujos prekybos po Brexito režimo, teigė stebėtojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius