Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JK prekybos organizacijos nerimauja, kad „Brexitas“ gali sutrikdyti tiekimo grandines

JK maisto ir vaistų tiekėjai, nepaisydami Londono ir Briuselio pasirašyto laisvosios prekybos susitarimo, baiminasi, jog sparčiai įvedami pokyčiai sutrikdys tiekimo grandines ir padidins išlaidas, o tai sumenkins vyriausybės teiginius apie „Brexito“ teikiamus dividendus.
Brexit
Brexit / 123RF.com nuotr.

Nors JK premjeras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) prieš metus kalbėjo apie „gatavą“ sandorį, jis galų gale „paliko mums keturias darbo dienas“ iki Didžiosios Britanijos išstojimo iš ES bendrosios rinkos, pasibaigus 2020 metams, skundėsi JK Maisto ir gėrimų federacija (ang. Food and Drink Federation).

Tuo tarpu Nacionalinės ūkininkų sąjungos (angl. National Farmers' Union) prezidentė Minette Batters teigė, kad sąjungos nariai, „nepaisant trečiadienį pasirašyto susitarimo, numato prekybos trikdžius pasienyje“.

Tuo metu kai daugelis bendrovių skubėjo užsisakyti daugiau atsargų arba įvykdyti užsakymus, kuriuos teko atidėti dėl su koronavirusu susijusių ribojamųjų priemonių, Lamanšo sąsiaurio uostai, ypač Doveris, jau buvo perpildyti prieš paskelbiant žinią apie pasiektą sandorį.

Padėtis pablogėjo, kai kelios ES šalys prieš Kalėdas dviem dienoms uždarė sienas su Didžiąja Britanija, siekdamos pažaboti naujos, labiau užkrečiamos COVID-19 atmainos plitimą.

Tūkstančiai sunkvežimių, vykstančių į uostus, įstrigo didžiulėse spūstyse, o situacijai suvaldyti prireikė kelių dienų ir ginkluotųjų pajėgų pagalbos.

Maisto ir gėrimų federacijos generalinis direktorius Ianas Wrightas teigė, kad „praėjusią savaitę Doveryje kilęs chaosas ir tai, jog sandoris sudarytas paskutinę minutę, reiškia, kad tiekimas bus smarkiai sutrikdytas, o kai kurios kainos kils“.

Nors kompromisinis Londono ir ES susitarimas panaikino kvotų ir muitų grėsmę, visi nauji patikrinimai ir formos, kurias reikės užpildyti, gaišins laiką ir padidins maisto ir vaistų bendrovių išlaidas, skundžiasi prekybos asociacijos.

JK importuoja maždaug 30 proc. maisto produktų iš ES, įskaitant beveik pusę šviežių daržovių ir didžiąją dalį vaisių.

Visgi mažmeninės prekybos milžinės „Tesco“ valdybos pirmininkas Johnas Allanas paskubėjo nuraminti vartotojus, kanalui BBC sakydamas, jog naujos administracinės išlaidos „vargu ar bus juntamos atsižvelgiant į kainas, kurias moka vartotojai“.

Nepaisant to, mažesnės maisto įmonės nepritaria „Tesco“ entuziazmui, o pokyčiai turės įtakos ir vaistų importui ir eksportui pandemijos metu.

Šis sandoris nepašalina sunkumų, kylančių užtikrinant „gyvybiškai svarbių atsargų srautą į JK“, sakoma nepriklausomos sveikatos priežiūros ekspertų grupės „Nuffield Trust“ atstovo Marko Dayano pranešime.

Analitikas pagyrė susitarimą dėl „abipusio medicinos gamyklų patikrinimų pripažinimo ir tam tikro bendradarbiavimo muitinėse“, tačiau perspėjo, kad „padaugės biurokratijos pristatant gyvybiškai svarbius produktus į JK ir iš jos“.

Tai apsunkins ir pabrangins „produktų tiekimą NHS (Nacionalinei sveikatos apsaugos tarnybai) bei produktų pardavimo Europai konkurencingumą“, – perspėjo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius