-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 23 /19:33

JK sutiko skirti daugiau laiko ES ratifikuoti prekybos po „Brexit“ susitarimą

Jungtinės Karalystės vyriausybė antradienį sutiko skirti Europos Sąjungai daugiau laiko oficialiai ratifikuoti sausio 1-ąją įsigaliojusį prekybos po „Brexit“ susitarimą.
Brexit
Brexit / 123RF.com nuotr.

„Šiandien sutikome iki balandžio 30-osios pratęsti terminą Europos Sąjungai ratifikuoti susitarimą“, – sakė britų atstovas.

Termino pratęsimo paprašė Briuselis.

Prekybos susitarimą, pagal kurį Britanija visiškai pasitraukė iš ES bendrosios rinkos, blokas turėjo ratifikuoti šią savaitę.

Tačiau ES narės paprašė daugiau laiko teisiškai galiojantiems sutarties vertimams parengti, kad ji būtų tinkama vartoti visomis 24 oficialiomis bloko kalbomis. Europos Parlamentas prieš balsavimą nori išstudijuoti sutartį.

Šiuo metu sutartis galioja ES laikinai leidus. JK parlamentas sutartį ratifikavo gruodžio 30-ąją, tą pačią dieną, kai ją gavo.

Ministro pirmininko Boriso Johnsono vyriausybė nelabai norėjo skirti Briuseliui daugiau laiko.

„Liūdna, kad ES nebaigė savo vidaus procesų sutartu laiku“, – sakė JK atstovas ir įspėjo dėl nežinomybės verslo ryšiams tarp Britanijos ir Europos.

„Tikimės, kad ES laikysis naujojo termino“, – pridūrė atstovas.

Anksčiau antradienį prieš ES ministrų susitikimą Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas sakė, kad procesas tęsis.

„Vyksta prekybos ir bendradarbiavimo susitarimo, kuris jau laikinai taikomas nuo sausio 1-osios, ratifikavimo procesas, – sakė jis. – Pratęsime šį laikiną taikymą iki balandžio pabaigos, kad sudarytume sąlygas Europos Parlamento sutikimui ir versijų visomis kalbomis teisinio patikrinimo užbaigimui.“

Laiške Europos Komisijos pirmininkės pavaduotojui Marošui Šefčovičiui, kuris atstovauja blokui derybose dėl sutarties įgyvendinimo, JK ministrų kabineto aukšto rango narys Michaelas Gove'as skundėsi dėl vėlavimo.

„Laikinas susitarimo taikymas nebuvo Jungtinės Karalystės pageidaujamas rezultatas, turint omenyje dėl jo kylančią nežinią žmonėms ir verslui, – rašė jis. – Laikino taikymo periodo pratęsimas pratęsia šią nežinią.“

Britų eksportuotojai ir tarp Britanijos bei ES važinėjantys prekių vežėjai Britanijai pasitraukus iš ES rinkos susiduria su dideliais sutrikimais ir vėlavimu.

Tačiau Europos lyderiai tai vertina kaip JK vyriausybės sprendimo po 2016-ųjų referendumo dėl „Brexit“ visiškai atsisakyti ES taisyklių neišvengiamą pasekmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius