Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Juodoji buhalterija – baltoms varnoms

Juodoji buhalterija visuomenėje suprantama kaip mokesčių nemokėjimas, slapstymas ir panašūs neigiami procesai įmonės buhalteriniuose reikaluose. Tai yra tyčinis reiškinys, apie kurio pasekmes čia ir prasitarsime.
Juodoji buhalterija
Juodoji buhalterija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Buhalterija

Kiek daugiau informacijos suteikia Lietuvos Respublikos baudžiamasis kodeksas. Jo paskirtis – baudžiamosios teisės priemonėmis nuo nusikalstamų veikų ginti žmogaus ir piliečio teises bei laisves, visuomenės ir valstybės interesus.

Taigi, kokia baudžiamoji atsakomybė ir dėl ko gresia užsiiminėjant juodąja buhalterija? Primena „Apskaitos ir buhalterijos“ specialistai.

Sumokėkite mokesčius

Mokesčiai – pagrindinis valstybės pajamų formavimo būdas. Mokesčius moka tiek juridiniai, tiek fiziniai asmenys. Tad, jei jūs, būdami juridiniais ar fiziniais asmenimis, laiku nesumokėjote pagal juos apskaičiuotų 500 MGL mokesčių net kai valstybės įgaliota institucija priminė apie priedermę tai atlikti, būsite baudžiami laisvės atėmimu nuo dvejų iki šešerių metų.

Tuo tarpu jei nesumokėjote daugiau kaip 10 MGL dydžio mokesčių, padarėte baudžiamąjį nusižengimą ir būsite baudžiami viešaisiais darbais, bauda arba laisvės apribojimu, rašoma straipsnyje nr. 219.

Pateikite teisingus duomenis apie pajamas, pelną ar turtą

Nejaugi siekiate išvengti mokesčių? O gal įrašėte į deklaraciją arba nustatyta tvarka patvirtintą ataskaitą, kitą dokumentą žinomai neteisingus duomenis apie asmens pajamas, pelną, turtą ar jų naudojimą? Dėl kažkokių priežasčių pateikėte valstybės įgaliotai institucijai, siekėte išvengti mokesčių, kurių suma neviršijo 10 MGL? Tuomet padarėte baudžiamąjį nusižengimą ir būsite baudžiami viešaisiais darbais, bauda arba laisvės apribojimu, diktuoja 220-asis straipsnis. 

Pateikite ir deklaracijas, ataskaitas ar kitus dokumentus 

Teisės aktų nustatyta tvarka laiku nepateikėte valstybės įgaliotai institucijai deklaracijos arba nustatyta tvarka patvirtintos ataskaitos, kito dokumento apie asmens pajamas, pelną ar turtą po to, kai ši valstybės institucija raštu priminė apie pareigą juos pateikti?

Deja, bet padarėte baudžiamąjį nusižengimą, todėl išvengdami daugiau kaip 500 MGL dydžio mokesčių ar kitokių įmokų, būsite baudžiami bauda arba laisvės atėmimu iki trejų metų, sako 221 straipsnis.

Netvarkykite apskaitos apgaulingai
    
Apgaulingai tvarkėte teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą arba paslėpėte, sunaikinote ar sugadinote apskaitos dokumentus? Jeigu dėl to negalima visiškai ar iš dalies nustatyti asmens veiklos, jo turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio, struktūros, baudžiamas bauda, areštu arba laisvės atėmimu iki ketverių metų. Už šiame 222 straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo. 

Kadras iš „Vimeo“/Medinis skaičiuotuvas
Kadras iš „Vimeo“/Medinis skaičiuotuvas

Privalėjote tvarkyti, bet netvarkėte teisės aktų reikalaujamos buhalterinės apskaitos arba aplaidžiai tvarkėte teisės aktų reikalaujamą buhalterinę apskaitą, įstatymų nustatytą laiką nesaugojote buhalterinės apskaitos dokumentų?

Jeigu dėl to negalima visiškai ar iš dalies nustatyti jūsų veiklos, turto, nuosavo kapitalo ar įsipareigojimų dydžio ar struktūros, būsite baudžiami viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, areštu, laisvės atėmimu iki dvejų metų. Svarbu žinoti tai, kad už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.

Ir galiausiai, nesukčiaukite

Jei apgaule savo ar kitų naudai įgijote didelės vertės turtą, turtinę teisę arba didelės mokslinės, istorinės, kultūrinės reikšmės turinčias vertybes, o gal išvengėte didelės vertės turtinės prievolės, ją panaikinote arba sukčiavote dalyvaudamas organizuotoje grupėje, būsite baudžiamas laisvės atėmimu iki aštuonerių metų.

Tuo tarpu jei apgaule savo ar kitų naudai įgijote nedidelės vertės svetimą turtą, turtinę teisę, išvengėte nedidelės vertės turtinės prievolės arba ją panaikinote, padarėte baudžiamąjį nusižengimą ir būsite baudžiami viešaisiais darbais arba bauda, laisvės apribojimu, areštu, rašoma 182 straipsnyje.

Nesunku suprasti, kad juodoji buhalterija – net tik kišenę tuštinantis, tačiau ir laisvę ribojantis pasirinkimas. Nebūkite baltos varnos, vystykite savo verslą teisėtai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius