-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Juozas Bernatonis: gyventojams dar trūksta informacijos apie euro banknotų saugumą

Euro įvedimas Lietuvoje praėjo sklandžiai, tačiau gyventojams dar trūksta informacijos apie euro banknotų saugumo priemones, sako teisingumo ministras. Jis pridūrė ir tai, kad Lietuvoje bandomi realizuoti padirbti euro banknotai pagaminti ne Lietuvoje ir nekokybiškai.
Juozas Bernatonis
Juozas Bernatonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Šis sudėtingas perėjimas prie naujos valiutos įvyko sklandžiai. Tiesa, reikia paminėti, kad apklausti gyventojai pabrėžė, kad jiems trūksta informacijos, kaip atskirti padirbtus eurus nuo tikrų euro banknotų, todėl, manau, šioje srityje tiek Lietuvos bankas, tiek Vyriausybė turėtų padirbėti, informuojant apie tas apsaugas priemones, kurios yra ant euro banknotų“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė Juozas Bernatonis.

Anot jo, naujausia apklausa parodė, jog šis klausimas yra svarbus pagyvenusiems žmonėms.

Bendrovės „Vilmorus“ gruodį atliktos apklausos duomenimis, 45 proc. gyventojų mano, jog dėl euro įvedimo dažnai keliamos kainos.

30 proc. žmonių mano, jog 2014 metais pabrango maisto produktai. 22 proc. sakė pastebėję, jog prieš euro įvedimą sumažėjo kuro kainos, o 16 proc. tvirtino, kad atpigo vaisiai ir daržovės.

Įmonių apklausa parodė, jog 89 proc. jų mano, kad reikalavimai įvedant eurą yra aiškūs, 92 proc. – informacijos apie reikalavimus ir teisės aktus pakanka, o 82 proc. yra sukaupusios pakankamai valiutos grąžai.

Vartotojų teisių apsaugos tarnybos užsakymu atliktame tyrime apklausta 1 tūkst. gyventojų ir 500 įmonių.

Nemano, kad padirbtų eurų daug

„Pirmiausia, nepasakyčiau, kad Lietuvoje ypatingai gausiai padirbtų eurų surandama. Aš manau, kad šiam laikotarpiui euro padirbinėtojai buvo pasirengę, ir jie bando realizuoti nekokybiškai padirbtus eurus“, – sakė J.Bernatonis.

Anot jo, netikri eurai atvežami iš užsienio, bet nežinia, iš kurios valstybės.

„Taip, kaip mes sklandžiau įsivedėme eurą, mokydamiesi iš klaidų mūsų kaimynų, taip, aš manau, atitinkamai tie, kas verčiasi pinigų padirbinėjimu, stengiasi pasinaudoti situacija geriau“, – kalbėjo ministras.

Anot jo, svarbiausia informuoti gyventojus apie euro banknotų saugumo priemones, kad bandymo realizuoti padirbtus banknotus atvejų būtų kuo mažiau. Tačiau J.Bernatonis negalėjo pateikti tikslių duomenų, kiek buvo bandymų atsiskaityti padirbtais eurais.

Policija nuo sausio 1 dienos, kai Lietuva įsivedė eurą, jau yra gavusi dešimtis pranešimų apie bandymus atsiskaityti galbūt padirbtais eurais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius