Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

K.Navickas: reikėtų sumažinti ar atsisakyti žemės įsigijimo ribojimų

Žemės ūkio ministras sako, jog reikėtų sumažinti arba iš viso atsisakyti ribojimo vienam ūkiui ar su juo susijusiems asmenims valdyti daugiau nei 500 hektarų žemės. Tačiau Kęstutis Navickas pabrėžia, kad tai yra Aplinkos ministerijos prerogatyva ir ji turi šiuos procesus kontroliuoti.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Pauliaus Peleckio / BNS nuotr.

„Įstatymas yra, įstatymas neveikia taip, kaip galėtų veikti, čia priekaištas yra pagrįstas, mes apie tai kalbėjome ir ministerijoje, bet kadangi žemės politiką dabar formuoja Aplinkos ministerija, tai šitas klausimas, kaip įvyks, – nes buvo galvojama išvis tą ribojimą sumažinti, atsisakyti, tai kad veiktų kontrolės mechanizmai, ypač per juridinius asmenis, tai to reikia ir aš manau, kad čia jau komentaras bus iš Aplinkos ministerijos“, – ketvirtadienį gavęs Lietuvos šeimos ir jaunųjų ūkininkų rezoliuciją žurnalistams teigė K.Navickas.

Lietuvos šeimos ir jaunųjų ūkininkų atstovai Aplinkos ir Žemės ūkio ministerijoms ketvirtadienį perdavė rezoliuciją, kurioje atkreipė dėmesį į, jų teigimu, neveikiantį Žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo įstatymą, bet ir paragino iki 60 tūkst. eurų apriboti tiesioginių išmokų bazinę dalį bei paremti smulkių ir vidutinių šeimos ūkių kooperaciją.

K.Navicko teigimu, tiesioginių išmokų nereikėtų apriboti, nes mažesni ūkiai ir taip yra labai remiami, o kooperacija skatinama.

„Daug tų išmokų veikia, o kalbant apie tiesioginių išmokų ribojimą, tai yra klausimas, kokiu tikslu – ar tai tikslas yra nubausti turtinguosius, ar visgi yra geriau perskirstyti, o apie perskirstymą aš jau pasakiau, manau, kad yra pakankamai palankus perskirstymas smulkiems ūkiams“, – sakė ministras.

„Lyginant su praeitu laikotarpiu, tai rėmimo sąlygos yra gerokai didesnės, (...) mes iš tikro gerokai daugiau perskirstome negu numato reglamento (ES – BNS) minimalios ribos. Kitas dalykas, keistai skamba kooperacijos skatinimas – lyginant su praeitu laikotarpiu, kooperacija yra ir paramos sąlygose, ir paramos intensyvumas palankesnis netgi“, – komentavo K.Navickas.

Reaguodamas į ūkininkų teiginius, kad parama ir išmokos jų nepasiekia, K.Navickas teigė, kad „ūkininkams skirti pinigai nusėda tik ūkininkams“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius