-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kur Kalėdoms darbuotojų Lietuvoje reikės mažiau nei pernai: juos pakeis robotai

Pardavėjų, pakuotojų, pagalbininkų – spalį darbdaviai jau pradeda ieškoti darbuotojų Kalėdų šventiniam laikotarpiu. Tačiau prognozuojama, kad dėl technologinių naujovių šiemet kai kur jų gali reikėti mažiau nei įprastai.
Logistikos centro atidaryme
Lietuvos pašto Logistikos centras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Darbuotojus keičia įrenginiai

Lietuvos paštas, kaip įprasta, prieš Kalėdas dairosi papildomos darbo jėgos. Tačiau šie metai – išskirtiniai, nes darbuotojų jau reikės mažiau – jų darbą keičia technika.

Lietuvos pašto Korporatyvinių reikalų departamento vadovė Vaida Budrienė atkreipė dėmesį, kad šiais metais vykdyta „LP Express“ savitarnos siuntų terminalų plėtra nuėmė didelę dalį siuntų srauto nuo pašto skyrių.

„Šis indėlis jausis ir Kalėdų laikotarpiu, tad, tikėtina, papildomų rankų pašto skyriuose šiemet prireiks mažiau“, – 15min teigė ji.

Tikėtina, papildomų rankų pašto skyriuose šiemet prireiks mažiau, – teigė Lietuvos pašto atstovė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Lietuvos paštas

Esą pernai daugiausiai papildomų darbuotojų dirbo Vilniuje ir Kaune. Greičiausiai, taip bus ir šiemet, tik dar neaišku kiek tiksliai jų bus įdarbinta.

„Tikslaus tokių darbuotojų skaičiaus, atlygio ir pozicijos šiuo metu pasakyti dar negalime“, – tikino V.Budrienė.

Kalbant apie darbo užmokestį, pavyzdžiui, viename darbo skelbimų portale šiuo metu Lietuvos paštas ieško skirstytojo Vilniaus logistikos centre. Siūlomas atlyginimas – 605–850 eurų popieriuje.

CVbankas.lt nuotr./Lietuvos pašto darbo skelbimas
CVbankas.lt nuotr./Lietuvos pašto darbo skelbimas

Siuntų pristatymo paslaugas teikiančios „DPD Lietuva“ atstovas Tomas Vaišvila sakė, kad pernai šventiniu laikotarpiu darbuotojų padaugėjo nuo 400 iki 440. Veikiausiai, panašiai tiek reikės ir šiemet.

„Siuntų kiekis ir darbo apimtys gruodžio mėnesį yra 40 proc. didesnės už statistinį bet kurį kitą mėnesį. O per kelias paskutines dienas prieš Kalėdas išauga ir 80 proc.“, – kalbėjo „DPD Lietuva“ atstovas.

DPD Lietuva/„DPD Lietuva“ automobilis
DPD Lietuva/„DPD Lietuva“ automobilis

Jis akcentuoja, kad šiems kiekiams apdoroti nereikia begalės žmonių.

„Tam yra visai kiti sprendimai: automatiniai rūšiavimai, robotizavimas Kaune, kur tikrai nereikia fizinio darbo. Viską rūšiuoja, sakykime, kompiuteris ant konvejerio“, – teigė T.Vaišvila.

Pašnekovas neįvardijo, sumos, kokią galėtų uždirbti laikini darbuotojai, tačiau šiuo metu viename darbo skelbimų portale įmone ieško kurjerio Vilniuje. Jam siūlomas 940 eurų atlyginimas popieriuje.

CVbankas.lt nuotr./„DPD“ darbo skelbimas
CVbankas.lt nuotr./„DPD“ darbo skelbimas

Prekyboje darbo rankų dar reikia

Nepaisant vykstančios robotizacijos ir diegiamų naujovių, papildomų darbuotojų Kalėdų laikotarpiui reikia prekybai.

„Įvairios (dažniausiai prekybos) įmonės stengiasi išnaudoti kalėdinį laikotarpį, yra kuriamos atskiros prekybos vietos, pavyzdžiui, kalėdiniuose miesteliuose, prekybos salelėse prekybos centruose ir panašiai“, – aiškino skelbimų portalo CVbankas.lt vadovas Tomas Toleikis.

Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis
Asmeninio arch. nuotr./Tomas Toleikis

Tarkime, prekybos tinklas „Maxima“ šiuo metu jau ieško apie 470 darbuotojų.

„Kalėdos yra be galo intensyvus metas prekybininkams, pradedame jam ruoštis anksti, o intensyviausias laikotarpis parduotuvėse prasideda lapkričio viduryje. Tuo metu išauga etatų poreikis parduotuvėse, gamyboje ir logistikoje“, – vardijo „Maximos“ korporacinių reikalų ir komunikacijos departamento direktorė Ernesta Dapkienė.

Tuo tarpu prekybos tinklo „Iki“ personalo departamento direktorė Edita Jakučionytė-Lukšė teigė, kad sezoninių darbuotojų specialiai kalėdiniam laikotarpiui neieško. Mat šventiniu laikotarpiu į darbus parduotuvėse kimba administracijos darbuotojai.

„Pernai daugiausia pirkėjų sulaukiančiose „Iki“ parduotuvėse skirtinguose Lietuvos miestuose darbavosi apie 200 administracijos darbuotojų. Šią tradiciją planuojame tęsti ir šiais metais“, – patikino E.Jakučionytė-Lukšė.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Edita Jakučionytė-Lukšė
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./ Edita Jakučionytė-Lukšė

Darbo skelbimų portalo cvmarket.lt marketingo vadovė Raimonda Tatarėlytė atkreipia dėmesį, kad paprastai sezoniniams darbams ieškomi asmenys su tinkamomis asmeninėmis savybėmis – su gerais komunikacijos gebėjimais, pozityvūs, energingi.

„Jeigu tai aptarnavimo sritis – praverčia ir turima patirtis, dirbant padavėja ar barista. Taip pat vienas iš reikalavimų – galimybė dirbti savaitgaliais, visą darbo dieną“, – akcentuoja ji.

Vienas iš reikalavimų – galimybė dirbti savaitgaliais, visą darbo dieną, – sako R.Tatarėlytė.

T.Toleikio teigimu, pakuotojams, pardavėjams konsultantams, logistikos darbuotojams šiuo metu siūlomas nuo 400 eurų atlyginimas į rankas.

123rf.com nuotr./Kalėdinė dovana
123rf.com nuotr./Kalėdinė dovana

Pernai daugiausiai skelbimų – pardavėjams

„2017 m. ir 2018 m. Kalėdų šventiniam laikotarpiui darbdaviai aktyviai pradėjo ieškoti darbuotojų ir registruoti laisvas darbo vietas nuo spalio mėnesio“, – pastebi Užimtumo tarnybos atstovė spaudai Milda Jankauskienė.

Pernai spalio–gruodžio mėnesiais daugiausiai laisvų darbo vietų skelbimų (85,8 proc.) registruota pardavėjams, prekiaujantiems pirotechnika.

„Taip pat darbdaviai dažnai ieškojo pagalbinių darbininkų, eglės šakų karpymui, gaminių pakavimui ir pardavėjų kalėdinių prekių, eglučių, vainikėlių prekybai, darbui kalėdinėse mugėse prekybos centruose“, – vardijo M.Jankauskienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius