TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 08 03

„Kai kurie žemdirbiai neišliks“: Ukrainos ekspertės atsakė, kokias pasekmes atneš Rusijos šantažas dėl grūdų

Rusija liepos viduryje sustabdė susitarimą, kuris leido ukrainietiškus grūdus eksportuoti iš Juodosios jūros uostų. Nors Europos Sąjunga ieško būdų, kaip užtikrinti, kad ukrainietiška produkcija ir toliau patektų į pasaulines rinkas, ekspertės iš Ukrainos sako, kad tam reikės investicijų. Pašnekovės taip pat pakomentavo, ar būtų įmanoma grūdus transportuoti per Lietuvą bei kokią įtaką ši situacija turės kainoms.
Ukrainos žemdirbiai
Ukrainos žemdirbiai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dėl ukrainietiškos produkcijos eksporto per Juodosios jūros uostus susitarta praėjusių metų liepos 22 dieną. Tačiau po metų, šių metų liepos 18 dieną, Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad susitarimas nustoja galioti.

Susitarimu buvo sudaryta galimybė saugiai gabenti ukrainietiškus žemės ūkio produktus iš trijų Juodosios jūros uostų, įskaitant didžiausią Odesos uostą, taip pat Čornomorską bei Pivdenę. Pirminis susitarimas turėjo galioti 120 dienų, tačiau vėliau buvo kelis kartus pratęstas, rašo theconversation.com.

Nuo 2022 m. rugpjūčio Ukraina per Juodąją jūrą eksportavo daugiau kaip 32 mln. tonų maisto produktų. Didžiausia pasaulyje humanitarinė agentūra „Pasaulinė maisto programa“ iš Ukrainos įsigijo 80 proc. savo turimų kviečių. Etiopija, Jemenas, Afganistanas ir Turkija buvo didžiausi humanitarinių siuntų gavėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius