Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaimo parduotuvių reakcija į specializuotas alkoholio parduotuves: „Krachas“

Pernai į valdžią atėjusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga užsimojo sukurti valstybinį alkoholio prekybos monopolį pradedant nuo alkoholio maisto prekių parduotuvėse draudimo. Apie galimybę kurti specializuotas alkoholio parduotuves ne tik kalbama, parengtos net tai numatančios Alkoholio kontrolės įstatymo pataisos. Kol vyksta aršios diskusijos, kaimų parduotuvių savininkai griebiasi už galvų ir sau piešia liūdnas prognozes: teks užsidaryti. 
Pasak kaimo parduotuvių savininkų, išsilaikyti padeda stiprūs alkoholiniai gėrimai
Pasak kaimo parduotuvių savininkų, išsilaikyti padeda stiprūs alkoholiniai gėrimai / Margaritos Rimkutės nuotr.

Dapkiškiuose veikia vienintelė parduotuvė, tačiau ir ją ne visada rasi atidarytą. Ir pardavėją, ir direktorę, ir, buhalterę, ir valytoją atstojanti savininkė retkarčiais turi išvykti į miestą su reikalais, tokiu atveju parduotuvė uždaroma. Pavardės nenorinčios viešinti Dapkiškių parduotuvės savininkės teigimu, prarasti nėra ką, dauguma pirkėjų – po pamokų atbėgantys mokiniai ar po darbo netikėtų svečių sulaukę vietos gyventojai.

„Vaikai užsuka limonado, saldainių. Anksčiau ir bandelėmis prekiavome, bet uždarius kaimo mokyklą nustojome. Kiti užsuka ar batono, ar pieno, cukraus, ko nors, ko pamiršo nusipirkti prekybos centre mieste ar gamindami pritrūko“, – liūdnai vardijo parduotuvės savininkė.

Lentynose: saldainiai ir kelių rūšių bulvių traškučiai. Šaldytuvas su gaiviaisiais gėrimais ir alumi, didžiąją prekių dalį sudaro alkoholis. Pasak verslininkės, Seimui uždraudus prekybą alkoholiu maisto prekių parduotuvėse, ji savo parduotuvėlę uždarysianti.

Tarp Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų – tik stipriųjų alkoholinių gėrimų prekybos maisto prekių parduotuvėse draudimas. Ar likę silpnieji gėrimai padėtų išsilaikyti kaimo parduotuvei?

„Ne visi to alaus ir nori. O jei nori, nusiperka prekybos centruose. Pas mane užsuka tie, pas kuriuos, pavyzdžiui, netikėtai ateina svečių. Jie atskuba nusipirkti kokio geresnio stipriojo gėrimo“, – sakė parduotuvėlės savininkė.

Tą patį antrino ir Norkaičių kaimo maisto prekių parduotuvės savininkė Laima Jokubaitienė. Moters prekių lentynose – žinomų prekinių ženklų alkoholiniai gėrimai. Tačiau, anot verslininkės, šiuos alkoholio butelius ji pirko dar pavasarį – lentynose jie vis dar stovi.

„O parduodu pigiau nei prekybos centruose. Tarkim, ši degtinė mieste kainuoja 8 eurus, pas mane – 6. Stovi. Prekyba apskritai vis labiau stoja. Pavyzdžiui, per dvi dienas pardaviau tik du butelius šampano, porą skardinių alaus, limonado ir sausainių. Savaitei užsiperku tik tris batonus ir tris kepalus duonos, jei kas pritrūktų. Niekas neperka“, – apie prekybos sunkumus pasakojo moteris.

Dapkiškiuose veikia vienintelė parduotuvė, tačiau ir ją ne visada rasi atidarytą.

Verslininkę piktina naujos valdžios užmojai. Jos nuomone, Alkoholio kontrolės įstatymas ne tik žalingas smulkiesiems verslininkams, bet ir apskritai bus neveiksmingas.

„Mums beliks tik užsidaryti. O tie, kurie gėrė, ir toliau gers. Negi suaugusį žmogų perauklėsi? Dabar dėl keleto latrų kaime turėsime kentėti visi“, – sako ji.

Anot L.Jokubaitienės, kaimo parduotuvėms pakilimo metai buvo prieš dvidešimtmetį. Pasak jos, tuomet lentynose prekės neužsistovėdavo, buvo prekiaujama tortais, kefyru, net trumpo galiojimo laiko silke. Apyvarta krito mieste pradėjus kurtis dideliems prekybos centrams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius