-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kainos euro zonoje krito labiau, nei tikėtasi: užfiksuota 0,6 proc. metinė defliacija

Penktadienį, remdamasis preliminaria informacija, Europos Sąjungos statistikos departamentas „Eurostat“ paskelbė, kad sausį, palyginus su gruodžiu, defliacija euro zonoje dar labiau įsibėgėjo – užfiksuotas metinis kainų nuosmukis buvo didesnis nei laukta rinkoje.
Maisto produktų kainos Vokietijoje
Maisto produktų kainos Vokietijoje / Eglės Digrytės nuotr.

Šį mėnesį euro zonoje buvo užfiksuotas 0,6 procentų metinis kainų nuosmukis, kai mėnesį prieš tai jis dar siekė 0,2 procentus. Ekonomistai tikėjosi, kad sausį metinė defliacija euro zonoje padidės iki vidutiniškai 0,5 procentų.

Be to, taip vadinama bazinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių bei maisto, alkoholio ir tabako kainų pokyčių įtaką, per minimą laikotarpį smuktelėjo labiau nei laukta rinkoje, t.y. krito nuo 0,7 iki 0,5 procentų, kai laukta, jog ji sudarys vidutiniškai 0,6 procentus.

2014 metų sausį metinė infliacija, kaip ir bazinė metinė infliacija, euro zonoje siekė 0,8 procento.

Tuo tarpu, atmetus vien tik energijos išteklių kainų pokyčių įtaką, metinė infliacija euro zonoje, remiantis preliminariais duomenimis, sausį siekė 0,4 procento, kai dar mėnesį prieš tai sudarė 0,6 procento.

Sausį palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje ūgtelėjo tik paslaugų kainos, kurios padidėjo vienu procentu, tiesa, jų metinis prieaugis palyginus su gruodžiu, taip pat sulėtėjo, t.y. minimą mėnesį jis dar siekė 1.2 procentus.

Labiausiai per metus euro zonoje atpigo energijos ištekliai, t.y. remiantis preliminariais duomenimis – net 8,9 procento, kai gruodį buvo užfiksuotas 6,3 procento jų metinis kainų kritimas.

Tuo tarpu maistas, alkoholis ir tabakas, remiantis preliminariais "Eurostat' duomenimis, sausį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, euro zonoje atpigo 0,1 procento, kai mėnesį prieš tai buvo užfiksuota, jog šių produktų kainos per metus nepakito.

Tas pats pokytis buvo užfiksuotas ir kalbant apie su energijos ištekliais nesusijusias pramonės prekes, t.y. sausį jų kainos smuktelėjo 0,1 procento, kai dar gruodį buvo fiksuojama, kad per metus šios prekių grupės kainos nepakito.

Priminsime jums, kad Europos Centrinio banko nustatytas tikslinis metinės infliacijos euro zonoje lygis siekia du procentus,.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius