Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip apskaičiuoti savo pensinį amžių, motinystės ar ligos išmoką?

Susirgote ar prastai pasijutus artimajam teko imti nedarbingumo lapelį jo slaugai? Galvojate, kokio dydžio ligos išmoką jums paskaičiuos „Sodra“? Planuojate susilaukti mažylio ir vis pasvarstote, kokia motinystės išmoka jums priklausytų? Kiek ji skirtųsi, imant motinystės atostogas vieneriems ir dvejiems metams? O kiek ir kokių įmokų turite sumokėti valstybei, jei verčiatės individualia veikla? Atsakymus į šiuos ir daugiau rūpimų klausimų galite sužinoti vos kelioms minutėms prisėdę prie kompiuterio.
Skaičiavimas
Moteris prie kompiuterio / 123rf.com

Nuo ligos pašalpų iki nedarbo išmokų

Finansiniai klausimai kiekvienam aktualūs tiek nutikus bėdai – susirgus, tiek planuojant svarbius gyvenimo klausimus – sprendžiant, keisti darbą ar ne, laikas planuoti šeimos pagausėjimą ar reikėtų dar palaukti. Galvojate apie individualią veiklą, norėtumėte pasiskaičiuoti, kiek vienu ar kitu atveju tektų mokėti valstybei?

Kokio dydžio išmokas gautumėt, jei išeitumėt motinystės atostogų? Kaip skirtųsi išmokos nuo atostogų trukmės?

Kokią gausite ligos išmoką, jei nedarbingumo lapelis bus išrašytas savaitei, o kokią – jei mėnesiui. Kokios nedarbo išmokos jums priklausytų, jei apsispręstumėt išeiti iš darbo ar jo netektumėt? Kokio dydžio išmokas gautumėt, jei išeitumėt motinystės atostogų?

Kaip skirtųsi išmokos nuo atostogų trukmės? Kartais mintyse uždavę sau tokius klausimus, tiesiog pasvarstome – kaip įdomu būtų žinoti. Kartais preliminariai mintyse pabandome paskaičiuoti, tačiau atsakymus į šiuos klausimus galime sužinoti be vargo „Sodros“ internetinėje svetainėje, tereikia atsiverti skiltį „Skaičiuoklės“.

Norint pasinaudoti „Ligos išmokų skaičiuokle“ ir sužinoti preliminarias išmokų sumas, tereikia „įveikti“ kelis žingsnius. Pažymėti, nedarbingumo lapelį gavote dėl savo ligos ar dėl artimojo slaugos, įvesti laikotarpį, kada nedirbote, ir įvesti vidutinio atlyginimo, buvusio tris mėnesius iki nedarbingumo, sumą. Taip pat, jei aktualu, pateikti ir papildomą informaciją. Galiausiai, paspaudus mygtuką „skaičiuoti“, sistema sugeneruoja preliminarios ligos išmokos sumą. Gyventojas net gali sužinoti, kurią išmokos dalį moka „Sodra“, o kurią – darbdavys.

Taip pat paprastai kaip ligos galima pasiskaičiuoti ir vaiko priežiūros išmoką. Pirmiausia, reikės pasirinkti, kokios trukmės vaiko auginimo atostogas planuojate – metų ar dvejų. Kitas žingsnis – nurodyti vidutines mėnesio pajamas per paskutinius 12 mėn. Galiausiai atsakyti – ar auginate dar atžalų ir ar planuojate dirbti pirmaisiais atostogų metais.

Ekrano kopija/„Sodra“ portalas
Ekrano kopija/„Sodra“ portalas

Tarp „Sodros“ skaičiuoklių yra ir „Nedarbo išmokos skaičiuoklė“, kuri leidžia sužinoti, kokią preliminariai gautumėte išmoką, jei netektumėte darbo. Tam tereikia įvesti datą, kada būtų suteiktas bedarbio statusas, vidutinį paskutiniųjų 36 mėn. uždarbį „ant popieriaus“ ir darbo stažą.

„Sodros“ svetainėje esančios skaičiuoklės gali atsakyti ir į daugiau rūpimų klausiamų – pavyzdžiui, kada jums sukaks senatvės pensijos amžius, kiek „kainuoja“ darbo vieta – kiek ir kokių mokesčių už jus sumoka darbdavys, ar kiek reikėtų mokėti už darbuotoją, jei darbdavys esate ar planuojate būti pats.

Galiausiai, „Sodros“ skaičiuoklių skiltis aktuali ir individualią veiklą turintiems ar su verslo liudijimu dirbantiems žmonėms. Jie, pasinaudoję skaičiuoklėmis, gali sužinoti, kiek ir kokių įmokų turi sumokėti valstybei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius