Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada įspėja apie pavojų PPO veiklai, jeigu nebus imtasi skubių reformų

Didžiųjų šalių nesutarimai dėl to, kaip pertvarkyti Pasaulio prekybos organizaciją (PPO), gali paralyžiuoti šios institucijos veiklą, jei nebus susitarta dėl skubių pokyčių. Tokie įspėjimai pasigirdo po trečiojo prekybos ministrų susitikimo, kurio tikslas buvo reformuoti pasaulinę prekybos ginčų sprendimo organizaciją. Prieš tai ministrai buvo susitikę spalį bei gruodį Pasaulio ekonomikos forume Davose, Šveicarijoje.
Kanados vėliava
Kanada / „Scanpix“ nuotr.

Visgi kaip ir ankstesniuose susitikimuose, tarp 13 ministrų, susirinkusių parengti naujas PPO veiklos taisykles, kurios vėliau galėtų būti pateiktos visai organizacijai, nebuvo nei JAV, nei Kinijos atstovų.

Vašingtonas ir Pekinas šiuo metu yra įsitraukę į vis stiprėjantį prekybos karą, kurį pradėjo JAV prezidentas Donaldas Trumpas, kaltinantis PPO užėmus Kinijai pernelyg palankią poziciją, kenkiančią Jungtinių Valstijų įmonėms.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Suprantame, kad JAV turi rimtų abejonių dėl esamos padėties“, – Paryžiuje naujienų agentūrai AFP pareiškė Kanados prekybos ministras Jimas Carras, pirmininkaujantis vadinamajai Otavos grupei, rengiančiai PPO reformą.

Jau ne vieną mėnesį D.Trumpo administracija išlieja savo nepasitenkinimą blokuodama naujų teisėjų paskyrimą į PPO Apeliacinę instituciją, kuri sprendžia ginčus tarp organizacijos narių.

Jei tokia padėtis tęsis ir toliau, iki gruodžio 10 dienos nebebus likę pakankamai teisėjų, kad PPO ginčų sprendimo institucija galėtų funkcionuoti.

Pati PPO pripažino, kad pasaulinės prekybos taisyklės nebeatitinka didelių ekonominių pokyčių, įvykusių nuo organizacijos įkūrimo 1995 metais.

„Reikalinga skubi reforma“, – pareiškė J.Carras kasmetiniame Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (OECD) ministrų susitikime.

„Klausimas yra kaip rasti nuolatinį sprendimą, kuris atitiktų didelių ūkių, nepatenkintų esama padėtimi, interesus“, – pridūrė Kanados ministras.

„O jei nepavyks rasti nuolatinio sprendimo, tuomet Kanada tikrai bus pasirengusi apsvarstyti laikinus sprendimus.“

Pati PPO pripažino, kad pasaulinės prekybos taisyklės nebeatitinka didelių ekonominių pokyčių, įvykusių nuo organizacijos įkūrimo 1995 metais.

Žemės ūkis, paslaugų sektorius ir ypač sparčiai populiarėjanti tarptautinė elektroninė prekyba kelia vis didėjančią trintį tarp šalių.

Kinija, kuri prisijungė prie PPO kaip „besivystanti šalis“ 2001 metais, nesutinka atsisakyti šio statuso, nepaisydama to, kad pastaraisiais metais ji tapo pasauline ekonomikos galiūne.

D.Trumpas skundžia Pekiną dėl didžiulių subsidijų valstybės valdomoms įmonėms bei reikalavimo užsienio bendrovėms perduoti sukurtas technologijas, tikėdamasis gauti prieigą prie didžiulės Kinijos rinkos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Užsisakykite 15min naujienlaiškius