Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados finansų ministras traukiasi iš posto

Kanados finansų ministras Billas Morneau pirmadienį pranešė atsistatydinantis, kilus skandalui dėl etikos pažeidimų ir pasirodžius pranešimams apie ministro nesutarimus su vyriausybės vadovu Justinu Trudeau dėl biudžeto išlaidų pandemijos metu.
Billas Morneau
Billas Morneau / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Nuo 2015 metų Finansų ministerijai vadovaujantis B.Morneau per spaudos konferenciją pranešė, kad buvo susitikęs su J.Trudeau, jį informavo, kad nekels savo kandidatūros kitose rinkimuose, ir paragino ieškoti naujo finansų ministro su ilgalaike perspektyva.

„Mums pereinant į kitą mūsų kovos su pandemija etapą ir tiesiant kelią ekonomikos atsigavimui, turime pripažinti, kad šis procesas pareikalaus daugelio metų, todėl pats laikas naujajam finansų ministrui pristatyti šio ilgo ir iššūkių kupino kelio planą“, – pasakė B.Morneau.

„Todėl aš atsistatydinsiu iš finansų ministro ir parlamento nario pareigų“, – pareiškė jis.

B.Morneau nurodė bandysiantis siekti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinio sekretoriaus posto.

Praėjusią savaitę Kanados žiniasklaida pranešė apie kylančius B.Morneau ir J.Trudeau nesutarimus, kaip atgaivinti naujojo koronaviruso pandemijos nualintą Kanados ekonomiką, biudžeto deficitui išaugus iki daugiau nei 340 mlrd. Kanados dolerių (215 mlrd. eurų).

Kanados etikos komisija taip pat pradėjo tyrimą dėl ministro ryšių su viena labdaros organizacija, kuriai Otava pavedė skirstyti paramą Kanados jaunimui pandemijos metu.

B.Morneau nurodė bandysiantis siekti Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) generalinio sekretoriaus posto.

J.Trudeau taip pat pateko į tyrėjų akiratį dėl jo šeimos ryšių su organizacija „WE Charity“, pastaraisiais metais sumokėjusia jo sutuoktinei, broliui ir motinai beveik 300 tūkst. Kanados dolerių už kalbas renginiuose.

Praėjusį mėnesį premjeras atsiprašė dėl šio reikalo ir pripažino padaręs klaidą, kai neatsisakė dalyvauti diskusijose dėl maždaug 500 mln. Kanados dolerių vertės sutarties su nevyriausybine organizacija „We Charity“, pavedant jai skirstyti studentų stipendijas.

Nors ši programa buvo atšaukta, tačiau ji ir toliau kelia aistras.

Atpirkimo ožys

Opozicinės partijos paragino B.Morneau atsistatydinti šiam atskleidus, kad tik neseniai sugrąžino labdaros organizacijai daugiau nei 41 tūkst. dolerių kelionių išlaidų, ir kad viena iš jo dukterų dirba „We Charity“, o kita – joje savanoriavo.

Pinigai buvo sugrąžinti už išlaidas, kurias apmokėjo organizacija už dvi jo ir jo šeimos keliones humanitariniais tikslais 2017 metais.

Dėl šio skandalo smuko J.Trudeau mažumos vyriausybės populiarumo reitingai, tačiau apklausos rodo, kad Liberalų partija dabar vis tiek gerai pasirodytų per pirmalaikius rinkimus.

Pirmadienį Konservatorių ir Naujųjų demokratų partijos pareiškė, kad B.Morneau pasitraukimas yra ženklas, kad vyriausybėje tvyro „chaosas“, o buvęs verslininkas yra paverstas atpirkimo ožiu.

„Tokiu metu, kai kanadiečiai yra susirūpinę dėl savo sveikatos ir finansų, skandalas taip įtraukė Justino Trudeau vyriausybę, kad Trudeau amputavo savo dešinę ranką, kad pabandytų išgelbėti save“, – parašė torių lyderis Andrew Scheeras (Endriu Širas) socialiniame tinkle „Twitter“.

Finansų ministro postas yra vienas svarbiausių vyriausybėje, valstybei išgyvenant rimčiausią ekonominę krizę po Antrojo pasaulinio karo.

Savo pareiškime J.Trudeau padėkojo B.Morneau už jo nenuilstamą darbą „kuriant atsparią, teisingą ekonomiką, kuri yra naudinga visiems“.

Pasak jo, B.Morneau pasirūpino, kad milijonai darbo netekusių ir verslus dėl pandemijos laikinai uždariusių kanadiečių gautų skubią socialinę paramą.

Kanada „energingai palaikys“ B.Morneau siekį vadovauti EBPO, kuri „atliks svarbų vaidmenį gaivinant pasaulio ekonomiką“, pridūrė premjeras.

Dabar dėmesys nukryps į B.Morneau įpėdinį.

Kaip galimus kandidatus į finansų ministrus vietos žiniasklaida minėjo premjero pavaduotoją Chrystia Freeland, užsienio reikalų ministrą Francois-Philippe'ą Champagne'ą ir Iždo tarybos pirmininką Jeaną-Yvesą Duclosą.

Spėliota, kad šis postas taip pat gali atitekti buvusiam Kanados banko ir Anglijos banko vadovui Markui Carney, šiuo metu gyvenančiam Kanadoje ir neoficialiai konsultuojančiam vyriausybę.

Tačiau antradienį žiniasklaida pranešė, kad J.Trudeau į finansų ministro postą siūlys Ch.Freeland ir kad ji pirmąja šias pareigas eisiančia moterimi.

Ch.Freeland anksčiau liberalų vyriausybėje ėjo svarbias pareigas, įskaitant užsienio reikalų ministro postą, taip pat vadovavo deryboms dėl laisvosios prekybos su JAV ir Meksika. .

Transliuotojai CBC ir CTV pranešė, kad bus vienu metu paskelbta apie Ch.Freeland paskyrimą ir kabineto pertvarkymą. Vienas vyriausybės šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP, kad tai įvyks antradienio popietę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius