Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Karantinas „Sodrai“ per dieną kainuoja po du milijonus eurų, pajamos sumenko dramatiškai

„Sodra“ – viena pirmųjų, pajutusių karantino poveikį valstybės ir socialinio draudimo įmokoms ir išlaidoms. Trečiadienį „Sodros“ vadovė Julita Varanauskienė informavo, kad viena karantino diena „Sodrai“ kainuoja du milijonus eurų, ir tai labiausiai susiję su nedarbingumo išmokomis. Šias vėliau gali pakeisti nedarbo išmokos. Balandį „Sodra“ surinko 45 mln. eurų įmokų mažiau nei planuota.
Julita Varanauskienė
Julita Varanauskienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Pirmąjį metų ketvirtį dramatiškai išaugo nedarbingumo išmokos, o netrukus, kaip prognozuoja „Sodros“ vadovė, turėtų padidėti nedarbo išmokų skaičius.

„Nedarbo išmokų augimas dar laukia. Reiškinys, kai pranešimų apie atleistus darbuotojus skaičius viršija pranešimų apie priimtus skaičių pradėjome stebėti tik antrą karantino savaitę. Žmonės, kuriems bedarbio statusas suteiktas balandį, nedarbo draudimo išmokas pradės gauti gegužę“, – sako J. Varanauskienė.

Vienos dienos kaina
Vienos dienos kaina

Ligos draudimo išmokos per pirmas karantino savaites ūgtelėjo dramatiškai – dabar 60 tūkstančių tėvų ir senelių prižiūri vaikus namuose, nes neveikia švietimo įstaigos.

Dažniausiai nedarbingumo pažymėjimus gauna parduotuvių, turizmo, pramogų ir odontologijos paslaugų įmonių darbuotojai. Mažiausiai nedarbingumo pažymėjimų prašė žmonės, kurių veiklos nesustabdė karantinas, sakė J.Varanauskienė.

Manoma, kad per pirmą ketvirtį išmokų bus pervesta tris kartus daugiau nei įprastai. „Sodros“ vadovė prognozuoja, kad netrukus išaugs nedarbo išmokų skaičius, nes nedarbingumą turėję darbuotojai greičiausiai plūstelės į Užimtumo tarnybą – daugiausia darbo neteko maitinimo įstaigų, drabužių, avalynės pardavimo įmonių darbuotojai. „Pirmiausia buvo atleisti nekvalifikuoti darbuotojai, turizmo, maitinimo paslaugų dabuotojai“, – pastebėjo „Sodros“ vadovė.

Beje, nors Darbo kodeksas ir naujas, bet žmonės iš darbo išeina vis dar savo noru – pirmąjį ketvirtį tokių buvo 67 proc.

Neapmokamų atostogų lygis per karantiną jau stabilizavosi, ir pasiekė ikikrizinį skaičių.

Per nepilną balandį „Sodra“ jau išmokėjo 69 mln. eurų ligos išmokų, iš jų beveik 34 mln. eurų – už nedarbingumą dėl epideminės situacijos. Pernai per visą balandį buvo išmokėta kiek daugiau nei 26 mln. eurų ligos išmokų.

„Situacija dabar stabilizavosi. Karantino pradžioje kone dvigubai išaugo nedarbingumo pažymėjimų, išduotų dėl kitų priežasčių nei epideminė situacija. Vėliau šis skaičius grįžo į įprastas vėžes. O vaikus dėl karantino situacijos prižiūrinčių ir ligos draudimo išmokas gaunančių tėvų ar senelių skaičius yra stabilus ir, matyt, nemažės, kol nebus vėl atidarytos ugdymo įstaigos“, – pastebi J. Varanauskienė.

Nedarbo išmokų gavėjų skaičius balandį, palyginti su pernai tuo pačiu laikotarpiu, padidėjo 18 proc. Paprastai prieš vasarą jų sumažėja dėl sezoninių darbų gausos, tačiau karantinas šiais metais statistiką apvertė aukštyn kojom.

Be to, per pirmą metų ketvirtį „Sodra“ negavo 38 mln. planuotų įmokų. Dalis įmonių atidėjo „Sodros“ įmokas arba tiesiog sustabdė veiklą.

„Sodros“ vadovė pranešė, kad kovą pastebimai sulėtėjo žmonių pajamų augimas. Jei dar sausį ir vasarį metinis jų augimas siekė 11,5-12 proc., kovą jis sumažėjo iki 5,9 proc.

„Jeigu palyginti pirmą ketvirtį su tuo pačiu praėjusių metų laikotarpiu, matome vis dar pajamų augimą, tai iš tikrųjų kovo mėnuo jau pradėjo rodyti ženklus, jog darbo pajamos liovėsi augti“, – spaudos konferencijoje trečiadienį komentavo J. Varanauskienė.

Pasak J.Varanauskienės, ateityje gali tekti naudoti rezervą, jei nepalankus laikotarpis užsitęstų. Rezervas siekia apie pusę milijardo eurų, tačiau visi įsipareigojimai šiais metais bus vykdomi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius