Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kartus „Brexit“ vaisius – pirmasis ūkio smukimas per ketverius metus

Jungtinės Karalystės ekonomika per tris mėnesius po balsavimo dėl vadinamojo „Brexit“ – šalies pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) – greičiausiai smuks ir ketvirčio smukimas bus pirmasis per beveik ketverius metus, prognozuoja seniausias nepriklausomas Didžiosios Britanijos ekonominių tyrimų institutas.
ES vėliava Londone
ES vėliava Londone / „Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr.

Britams birželį vykusiame referendume nusprendus išstoti iš ES, šalies ekonomika trečiąjį ketvirtį greičiausiai smuks 0,2 proc., pareiškė Nacionalinis ekonominių ir socialinių tyrimų institutas (NIESR). Jo skaičiavimais, smukti šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) gali ir toliau, taigi šalį gali ištikti recesija.

„Prognozuojame, kad Jungtinės Karalystės ekonomikos plėtra gerokai sulėtės“, – spaudos konferencijoje pareiškė NIESR makroekonominio modeliavimo ir prognozių skyriaus vadovas Simonas Kirby, kurį cituoja CNBC.

Tikimybę, kad šalį per kitus 18 mėnesių ištiks techninė recesija, kuri skelbiama, kai ekonomika smunka du ar daugiau ketvirčių iš eilės, jis vertina 50 procentų.

Tačiau ekspertas nemano, kad ši recesija savo mastu būtų panaši į nuosmukį, kurį Didžioji Britanija išgyveno 2008–2009 metais po pasaulinės finansų krizės.

Išankstiniais skaičiavimais, antrąjį šių metų ketvirtį Didžiosios Britanijos BVP paūgėjo 0,6 proc. ir prieaugis buvo didesnis negu tikėtasi. Tačiau šie duomenys apėmė balandžio-birželio mėnesių laikotarpis, o referendumas, kuriame buvo priimtas rinkas sukrėtęs sprendimas dėl „Brexit“, įvyko birželio 23 dieną.

Kad Jungtinę Karalystę iki 2017 metų pradžios ištiks „nedidelė“ recesija, prognozuoja ir JAV banko „Goldman Sachs“ ekonomistai. Apie galimą recesiją yra įspėjęs ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius