Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Katalonijos verslininkai grasina: paskelbus nepriklausomybę pasitrauksime

Naujausios Katalonijoje atliktos apklausos rodo, kad ateinantį savaitgalį vietos rinkimus laimės regiono nepriklausomybės nuo Ispanijos siekiantys politikai. Savo ruožtu Katalonijos verslo lyderiai pareiškė pasitrauksiantys svetur, jeigu regionas nebebus Ispanijos dalis, rašo naujienų svetainė telegraph.co.uk.
Katalonijos diena Barselonoje
Katalonijos diena Barselonoje / Pauliaus Cuberos nuotr.
Temos: 2 Ispanija Katalonija

Ispanijos verslo lyderiai piešia apokaliptinį scenarijų, kuris, pasak jų, išsipildytų Katalonijai paskelbus nepriklausomybės deklaraciją.

Rugsėjo 27 d. Katalonijos gyventojai balsuos vietos rinkimuose, kurie laikomi de facto referendumu dėl nepriklausomybės.

Rugsėjo 27 d. Katalonijos gyventojai balsuos vietos rinkimuose, kurie laikomi de facto referendumu dėl nepriklausomybės.

Apklausoms rodant, kad nepriklausomybę remiantys politikai laimės nedidele persvara, verslo lyderiai perspėjo apie pasitraukimą iš Katalonijos.

Ispanijos banko vadovo Luiso Maria Linde teigimu, nepriklausoma Katalonija negalėtų naudotis bendrąja Europos valiuta.

Verslininkų manymu, Katalonijos nepriklausomybė sukurtų nežinomybę įmonėms, įsikūrusioms Ispanijos pramonės širdimi vadinamame regione, kuris sukuria penktadalį šalies BVP.

Nepriklausomos verslininkų organizacijos „Empresaris de Catalunya“ viceprezidento Carloso Rivadullos teigimu, daug stambių įmonių arba paliktų nepriklausomą Kataloniją, arba savo veiklą išskaidytų tarp naujos šalies ir Ispanijos.

Praėjusią savaitę dvi pagrindinės Ispanijos bankų asociacijos perspėjo, kad Katalonijos pasitraukimas iš ES sukurtų teisinį nesaugumą visiems regiono skolintojams.

Tačiau ne visi Katalonijos verslininkai skeptiškai vertina nepriklausomybės idėją. 

Ispanijos vyriausybė ir teisėtvarka anksčiau atsisakė teisėtais pripažinti ankstesnius katalonų separatistų bandymus surengti referendumą dėl nepriklausomybės.

Katalonijos vietos administracija skundžiasi, kad regionas į bendrą valstybės biudžetą sumoka gerokai daugiau, negu iš jo gauna.

Vis dėlto, nepriklausomybės priešininkai atkerta, kad buvimas Ispanijos dalimi ir yra viena iš Katalonijos sėkmės priežasčių bei siūlo nepamiršti, kad apie pusė iš 90 mlrd. eurų regiono eksporto yra nukreipiama į likusią Ispanijos dalį.

Tačiau ne visi Katalonijos verslininkai skeptiškai vertina nepriklausomybės idėją. Asociacijų „Pimec“ ir „Cecot“ , vienijančių smulkiuosius ir vidutinius Katalonijos verslininkus, atliktos narių apklausos parodė, kad dauguma jų pasisako už nepriklausomybę nuo Ispanijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius