-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Kaziuko mugėje perpardavinėtojai nepageidaujami – prašys patraukti prekes

Šį savaitgalį prasidės sostinės Kaziuko mugė, joje svečių lauks apie 1,5 tūkst. prekybos paviljonų. Brangiausiai už vietą Gedimino prospekte ir šalia jo teks sumokėti maisto gamintojams – už 1 kv. metrą trims dienoms reikia pakloti 30 eurų (plius PVM). Tiesa, šiemet renginio organizatoriai kovos su prekių perpardavinėtojais. Jų bus prašoma ne savo gamybos prekes patraukti nuo prekystalio.
Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija
Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Šiais metais Vilnius Kaziuko mugė vyks 416 kartą. Mugė kasmet džiugina ne tik vilniečius bet ir miesto svečius. Renginyje kasmet dalyvauja apie 500 tūkst. žmonių“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo Vilniaus mero pavaduotoja Edita Tamošiūnaitė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edita Tamošiūnaitė

Kultūrinės programos režisierė Justina Jonušaitė sakė, kad šiemet mugėje vyksianti kultūrinė programa darniai įsilies į mugę ir atitiks jos tradicijas.

„Šiemet kultūrinės programos neišskiriame. Kultūrine programa mes kaip tik sustipriname Kaziuko mugės atmosferą – norime, kad kultūrinė programa įsilietų į Kaziuko mugę ir ją pagyvintų“, – kalbėjo kultūrinės programos režisierė.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija

Kaziuko mugės projektų vadovas Renaldas Gražys sakė, kad mugės prekybininkai, kaip ir kasmet, lauks tose pačiose vietose.

„Mugė tradiciškai vyks Gedimino prospekte tose pačiose gatvėse – Vrublevskio g., Šventaragio g., B.Radvilaitės g., Pilies g., Didžiosios g., Rotušės g., Vokiečių g. Šiais metais turime daugiau kaip 1,5 tūkst. prekybos paviljonų – prekybos vietų, stendų. Jei visus sudėtume į vieną liniją – išeitų bemaž 4 km eilė. Vienos dienos apeiti viską neužteks“, – tikino jis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Kaziuko mugei pristatyti skirta spaudos konferencija

R.Gražys detalizavo, kiek reikia pakloti pinigų, norintiems prekiauti Kaziuko mugėje.

„Yra nuogirdų, kad žmonės po vieną, po du kooperuojasi į palapinę, tačiau pati mugės apimtis – 1,5 tūkst. paviljonų – rodo, kad kainos mugės dalyvių negąsdino. Šiais metais kainos buvo diferencijuotos pagal vietos patrauklumą. Brangiausia, aišku, buvo Gedimino prospekto dalis iki V.Kudirkos aikštės, T.Vrublevskio g., Šventaragio g., kur maisto gamintojams už 1 kv. metro plotą trims dienoms reikėjo sumokėti 30 eurų plius PVM. Ne maisto gamintojams, 25 eurus plius PVM. Einant toliau, atitinkamai kainos mažėja. Maistininkams tenka mokėti 25 eurus plius PVM, ne maisto gamintojams – 20 eurų plius PVM“, – tikino jis.

Svarbu pasakyti, kad minimalus mugės plotas prekybininkui yra 2 kv. metrai.

R.Gražio teigimu, mugės dalyviai bus išrikiuoti pagal pardavinėjamą asortimentą.

„Visi mugės dalyviai yra sugrupuoti pagal mugės asortimentą. Vadinasi, kad papuolę į ne maisto gamintojų erdvę rasite atskiras medžio drožėjų, tekstilės, keramikos gamintojų grupes“, – sakė jis.

Atskiras vietas turės ir mugė senbuviai – amatininkai.

„Į procesą įtraukiame mugės senbuvius – mugės amatininkus. Jie įkūrę tam tikras neformalias organizacijas, bendruomenes, kuriose susiburia tikrieji meistrai. Gedimino prospekte nuo Vasario 16 g. iki Jakšto g. bus kūrėjų meistrų gatvė, Gedimino pr. pradžioje rikiuosis tautinio paveldo atstovai. Svečiai iš užsienio bus sutelkti Rotušės ir Lukiškių aikštėse“, – sakė jis.

Esą ten lauks apie 130 užsienio amatininkų iš Latvijos, Estijos, Ukrainos ir kitų šalių.

Žmonės teikia savo darbų nuotraukas, bet užtikrinti autentiškumą ir kokybę yra labai sudėtinga. Mugės metu bus vykdoma kontrolė ir prašoma netinkamus gaminius patraukti, – kalbėjo R.Gražys.

Kovos su perpardavinėtojais

Artėjant šių metų Kaziuko mugei liaudies meistrai ne kartą piktinosi neoriginalių daiktų perpardavinėtojais. Esą šiemet su jais bus bandoma kovoti.

„Ankstesni organizatoriai, rengę šią šventę, irgi susidurdavo su perpardavinėtojų problema. Registracijos metu prašėme nuotraukų, tikrinome, žiūrėjome, kad to išvengtume. Be abejo, dalis galėjo pateikti kaimyno nuotraukas. Bet naudojant šią elektroninę sistemą paaiškėjo daug įdomių faktų. (…) Žmonės teikia savo darbų nuotraukas, bet užtikrinti autentiškumą ir kokybę yra labai sudėtinga. Mugės metu bus vykdoma kontrolė ir prašoma netinkamus gaminius patraukti“, – kalbėjo R.Gražys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius