Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kenija parduoda pirmąsias mobiliąsias vyriausybės obligacijas

Kenija – mobiliųjų pinigų pradininkė – ketvirtadienį pirmą kartą pradėjo mobiliuoju ryšiu platinti vyriausybės obligacijas – investuoti naudojant savo mobilųjį telefoną ir finansuoti infrastruktūros projektus gali bet kas, įskaitant mokytojus ir parduotuvių savininkus.
Kenija parduoda mobiliąsias vyriausybės obligacijas
Kenija parduoda mobiliąsias vyriausybės obligacijas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Obligacijos pavadintos „M-Akiba“ – tai suahilių kalba reiškia „mobiliosios santaupos“. Emisijos vertė siekia 150 mln. šilingų (1,3 mln. eurų). Ji pradėta platinti prieš planuojamą 5 mlrd. šilingų vertės emisiją, kuri bus parduodama birželį.

„Policininkai, pradinukų mokytojai ar dirbantieji kioskuose vyriausybės obligacijas gali įsigyti taip pat, kaip jie perka prekes ar perveda pinigus, naudodamiesi savo telefonais, – pareiškė centrinio banko vadovas Patrickas Njoroge. – Atvirai kalbant, jeigu tai nėra perversmas, tuomet net nežinau, kas tai yra.“

Keniečiai iš savo sąskaitų, kurias gali valdyti per savo mobilųjį telefoną, gali tiesiogiai investuoti vos 3 tūkst. šilingų. Anksčiau norintieji įsigyti vyriausybės obligacijų turėjo sumokėti mažiausiai 50 tūkst. šilingų.

Šis emisijos platinimo būdas buvo pasirinktas siekiant Kenijoje skatinti taupymo kultūrą, nurodoma „M-Akiba“ svetainėje. Kenijoje bendros gyventojų santaupos atitinka 11 proc. BVP, tuo tarpu Ruandoje atitinkamas santykis siekia 22 proc., o Ugandoje – 60 procentų.

2007 metais, kai Kenijos mobiliojo ryšio operatorė „Safaricom“ (jos didžiausia akcininkė yra „Vodafone“) pristatė paslaugą „M-Pesa“ – o jos naudotojai, naudodamiesi savo mobiliuoju telefonu, gali siųsti ir gauti pinigus, mokėti už paslaugas ir apmokėti sąskaitas, – Kenija tapo pasauline mobiliųjų pinigų paslaugų lydere.

Pasak „Vodafone“, ši paslauga dabar yra prieinama 10 šalių ir ja naudojasi maždaug 30 mln. klientų. Kenijoje šia paslauga naudojamasi restoranuose ir maisto prekių parduotuvėse. Ja net naudojamasi mokant „Uber“ vairuotojams.

Paskui – 2013 metais – pradėjo veikti mobiliosios bankininkystės platforma, kurioje keniečiai, vėlgi naudodamiesi savo mobiliuoju telefonu, gali skolintis pinigus. Šioje platformoje teikiamos paskolos, kurioms taikomos mažos palūkanos ir kurios turi būti grąžintos per mėnesį.

Pasak iždo pareigūno Kamau Thugges, per tris valandas nuo obligacijų platinimo pradžios į „M-Akiba“ buvo investuotas 1 mln. šilingų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius