Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 30 /13:58

Ketvirtas kartas: Vyriausybė bandys išsaugoti alkoholį lauko ir pliažų kavinėse

Seime rugsėjį sužlugo net trys parlamentarų iniciatyvos sustabdyti kitąmet įsigaliojančius draudimus prekiauti alkoholiu lauko kavinėse ar pliažuose, o dabar dar vieną gelbėjimo ratą meta Vyriausybė. Siūloma pataisa, kuri leistų pačioms savivaldybėms apsispręsti – taikyti ar netaikyti draudimus. Vyriausybė tam pritarė trečiadienio pasitarime.
Melnragėje veikianti kavinė įsigalios įstatymui nebegalėtų prekiauti alkoholiu, o už 15 metrų esantis kaimynas – galėtų.
Melnragėje veikianti kavinė įsigalios įstatymui nebegalėtų prekiauti alkoholiu, o už 15 metrų esantis kaimynas – galėtų. / Ateik Ateik nuotr.

Ne kartą skelbta, kad kitąmet įsigalioja Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai: nebeliktų kilnojamų alkoholio prekybos vietų (lauko kavinių), nebebūtų galima prekiauti alkoholiu paviljonuose, paplūdimiuose, net ir stacionarios kavinės būtų apribotos lauke alkoholiu prekiauti ne didesniu nei 40 metrų atstumu.

Seime tokius draudimus bandyta ir išbraukti, ir taisyti, ir atidėti – rugsėjį žlugo trys opozicijos iniciatyvos.

Trečiadienį Vyriausybė pasitarime bendru sutarimu pritarė naujoms švelnesnėms Alkoholio kontrolės įstatymo pataisoms. Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis aiškina, kad siūloma savivaldybėms suteikti daugiau teisių vykdant alkoholio prekybos kontrolę – jos galėtų apsispręsti, ar drausti alkoholiu prekiauti paviljonuose, pliaže, lauko kavinėse.

„Draudžiama prekiauti alkoholiu paplūdimiuose ir paviljonuose, jei yra priimtas savivaldybės tarybos sprendimas. Kaip ir iki šiol, paviljonuose galėtų būti pardavinėjami alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija neviršija 7,5 procento, o paplūdimiuose – neviršija 22 procentų“, – taip pataisos nuostatas ministerija pristato pažymoje.

Taip pat siūloma nustatyti, kad savivaldybės gali priimti sprendimus ir 40 metrų ribojimą padidinti ar sumažinti, taip pat uždrausti prekybą alkoholiniais gėrimais lauko sąlygomis.

Nuo 2020 m. sausio 1 dienos nebelis nestacionarių, vadinamųjų sezoninių, licencijų, tai mes siūlome jų ir negrąžinti. Tokiu atveju, kadangi sezoninės licencijos nėra grąžinamos, prekybą alkoholiu galės vykdyti tik tokios kavinės, kurios šalia paplūdimio turi stacionarų pastatą“, – aiškino M.Skuodis.

Pažymoje nurodoma, kad Sveikatos apsaugos ministerija ir Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas nepritaria savivaldos teisių išplėtimui alkoholio prekybos kontrolės srityje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prevencinė priemonė paplūdimyje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Prevencinė priemonė paplūdimyje

Ar teikti pataisą Seimui, Vyriausybė nuspręs trečiadienį pasitarime.

„Nors valstybė turi teisę kontroliuoti tam tikrus visuomeninius ir ekonominius procesus, tarp jų ir riboti alkoholinių gėrimų pardavimą, pažymėtina, kad bet koks ūkinės veiklos sąlygų griežtinimas turi būti nustatomas tik tais atvejais, kai jis yra būtinas, proporcingas ir nediskriminuojantis, ir kai nėra mažiau ribojančių priemonių svarbiems visuomenės interesams apsaugoti“, – rašoma aiškinamajame rašte.

Tikinama, kad įstatymo projekto tikslas – sudaryti sąlygas savivaldybėms įgyvendinti alkoholio kontrolės politikos priemones. Atkreipiamas dėmesys, kad pakeitimai neturės įtakos alkoholio prieinamumo ir vartojimo skatinimui.

Galutinai šiuo klausimu turės apsispręsti Seimas, prieš tai pataisa dar turi būti patvirtinta Vyriausybės posėdyje.

„Sakytume, kad tai yra optimalus geriausias variantas, suderinant skirtingas nuomones“, – teigė M.Skuodis.

15min primena, kad šiemet Seime uždrausta pardavinėti „vieno gurkšnio“ stipriuosius gėrimus, o litro „bambalių“ leistina alkoholio koncentracija sumažina nuo 7,5 proc. sumažinta iki 6 proc. Draudimas įsigalios kitąmet lapkritį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius