Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kiek brangiau šiais metais mokėsime už artimųjų kapų papuošimą per Vėlines?

Šiais, kaip ir kiekvienais, metais lapkričio pradžios švenčių tradicijos nesikeičia – lankome artimųjų kapus, juos tvarkome, sodiname ar merkiame gėles, dedame krepšelius ar vainikus, degame žvakutes. Šiemet pastebimai keitėsi tik jų kainos. Deja, ne į mažesnę pusę. Visi kalbinti pašnekovai patvirtino, kad kainos iš tiesų kilo. Tačiau, kaip pastebėjo prekybininkai, žmonių įprotis puošti kapus dėl to nepasikeitė. O artėjančioms Vėlinėms ir kapų lankymui žmonės pradėjo ruoštis jau rugsėjo pabaigoje, tačiau įprastai prekyba žvakėmis ir kitomis kapų priežiūros priemonėmis suintensyvėja spalio pabaigoje.
Kapinės Vėlinių išvakarėse
Kapinės Vėlinių išvakarėse / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gėlių kainos – du tris kartus didesnės

Pasak Kėdainiuose gėlėmis prekiaujančios įmonės „Kauno gėlės 2“ vadovės Vilmos Matulionienės, šiais metais brango viskas, tad nenuostabu, kad brango ir visos gėlės, komponavimo medžiagos.

„Kai kas brango net 2–3 kartus. Štai šiandien žiūrime į baltų chrizantemų kainas ir nelabai suprantame, kas nutiko – jos pakilusios daugiau kaip du kartus, lyginant su praėjusių metų tuo pačiu metu. Vėlinių šventėms net neužsakinėjame, laukiame stebuklo, gal kaina paskutinėmis dienomis pasikeis, – vylėsi gėlių prekeivė. – Be gėlių tikrai neliksime, yra daugybė kitų, tinkančių pagerbti mirusiuosius: gvazdikai, rožės – šios gėlės kur kas labiau atsparios šalčiui nei visos kitos. Visada maloniai nustebina pamerkta „nekapininių“ gėlių puokštė – tulpės, protėjos, gerberos, hortenzijos. Nebijokime „kitokių“ gėlių.

Nesenstanti klasika – chrizantemų vazonėlis, paprasta ir greita. Jų kainos taip pat pakilusios keliais eurais.“

V.Matulionienė pastebėjo, jog socialiniuose tinkluose ar turguje jau šiandien didelė pasiūla įvairiausių gedulo kompozicijų, daugiausia iš dirbtinių gėlių. Populiariausios visos žemės spalvos, vis mažiau naudojamos baltos gėlės.

„Dirbtinės gėlės labai skiriasi savo kokybe ir prekine išvaizda, kuo žiedas labiau panašus į gyvą augalą, tuo jis brangesnis. Taigi, nenustebkite, gėlių salonuose už dirbtinių gėlių kompoziciją gali būti prašoma nuo 30 iki 50 eurų“, – kalbėjo įmonės vadovė.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prekyba žvakėmis ir gėlėmis šalia Antakalnio kapinių
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Prekyba žvakėmis ir gėlėmis šalia Antakalnio kapinių

Vis dar populiariausios – chrizantemos

Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė teigia, jog dirbtinių gėlių kainos, lyginant su praėjusiais metais, nesikeičia – pirkėjai mokės tiek pat.

„Dirbtinių gėlių asortimentas ir kainos pasirinkimas itin platus, tad mūsų tinklo parduotuvėse galima rasti nuo pigiausių už 3,49 Eur iki brangiausių už 24,99 Eur.

Kalbant apie gyvas gėles, mūsų prekybos tinklo parduotuvėse tarp pirkėjų populiariausi viržiai bei chrizantemos, kurių šiemet galima įsigyti ir specialiuose lauko prekybos IKI augalų turgeliuose. Kainos svyruoja nuo keliasdešimt centų iki 10 eurų – priklausomai nuo augalo dydžio bei kompozicijos. Lyginant šių ir praėjusių metų kainas, gyvų gėlių kainos fiksuojamos tik įvežtiniams augalams dėl išaugusių transporto kainų“, – kalbėjo V.Budrienė.

123RF.com nuotr./Chrizantemos
123RF.com nuotr./Chrizantemos

Panašios gėlės daugiausia perkamos ir „Maximos“ prekybos centruose.

„Iš gyvų gėlių populiariausiu pasirinkimu Vėlinių laikotarpiu neabejotinai tampa chrizantemos ir švelnių spalvų viržiai, kuriuos gyventojai mėgsta dėl paprastos šių augalų priežiūros. Nusprendę kapus papuošti dirbtinėmis gėlėmis dažniausiai renkasi baltas ir neryškių spalvų chrizantemas, taip pat rožes ir nedideles šių gėlių puokštes“, – pastebėjo Ernesta Dapkienė, „Maximos“ korporacinių reikalų ir komunikacijos departamento direktorė.

„Moki veži“ marketingo vadovė Laima Skirienė skaičiuoja, kad dirbtinių gėlių vainikai ir puokštės brango apie 20 proc., dirbtinės gėlės panašiai: „TOP vainikas su angelu ir vainikas su lelijomis 2,5 ir 3,5 Eur brangesni, bet šiais metais skelbiame didesnę akciją, todėl pirkėjas pajus tik 0,5 Eur centų didesnę kainą“.

„Gėles, skirtas kapinėms, pirkėjai labiausiai linkę įsigyti likus savaitei iki lapkričio 1-osios. Populiariausios vis dar išlieka chrizantemos – daugiausia žemaūgės ir smulkiažiedės, būtent tokių asortimente už geriausią kainos ir kokybės santykį pasiūlysime ir savo pirkėjams“, – komentuoja „Lidl Lietuva“ atstovė ryšiams su visuomene Lina Skersytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius