Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti

Kiek verta jūsų Barbė? Vertingiausios lėlės – nuo nepriekaištingos būklės originalų iki deimantais pasipuošusių divų

Daug metų saugomas namuose žaislas gali pasirodyti esąs itin vertingas. Taip nutiko Australijoje gyvenančiai Lenai Lai, kuri tvarkydama savo garažą atrado pirkinių maišelį, o jame buvo nepriekaištingos būklės Barbės drabužiai iš riboto tiražo kolekcijos, išleistos 1995–2003 metais, rašo portalas scmp.com.
Filmas „Barbė“
Filmas „Barbė“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Sidnėjuje gyvenanti 64-erių moteris sako, kad kiek save prisimena, jai visuomet patiko žaisti su lėlėmis ir jas perrenginėti.

Dabar susidomėjimas „Mattel“ lėlėmis atsinaujino dėl kino teatruose pasirodžiusio filmo apie Barbę.

L.Lai meilė Barbėms prasidėjo tada, kai 8-ajame dešimtmetyje ji pradėjo pirkti lėles savo jauniausiai seseriai.

„Net kai mano sesuo išaugo iš Barbių etapo, aš ir toliau jas pirkau. Lėlės ir drabužiai buvo tokie gražūs“, – prisimena L.Lai.

Barbių ir joms skirtų aksesuarų kolekciją ji saugojo iki 1998 m., kai, sūnui įstojus į universitetą, teko persikelti į mažesnį būstą.

„Kai persikraustėme, turėjau išmesti daugybę savo Barbių daiktų. Man plyšo širdis, kai turėjau tai padaryti. Po to nustojau pirkti Barbių daiktus“, – pasakojo moteris, kuri sužinojo, kad jos išsaugota beveik 30 metų senumo Barbių drabužių kolekcija šiuo metu verta apie 600 Australijos dolerių (400 JAV dolerių, 365 eurų).

Barbių kolekcionavimo pasaulyje L.Lai radinys yra palyginti nedidelis – 2022 m. „Cosmopolitan“ straipsnyje apie brangiausias Barbių lėles atskleista, kad pirmojo leidimo, nepriekaištingos būklės 1959 m. lėlė 2006 m. gegužę buvo parduota už 27 450 JAV dolerių (25 017 eurus).

Kainą lemia ir tai, kiek metų yra išsaugotam žaislui, ar jis turi originalią dėžę, taip pat, ar tai buvo riboto tiražo lėlė.

2014 m. buvo išleista riboto tiražo lėlė, aprengta kaip mados dizaineris Karlas Lagerfeldas. Jos buvo parduodamos po 200 JAV dolerių (182 eurai), tačiau dabar kiekvienos jų perpardavimo vertė yra apie 11 400 JAV dolerių (10390 eurų). Tokiam brangimui didelę reikšmę turi retumas: buvo pagaminta tik 900 šių lėlių.

2010 m. Niujorko aukcionų namai „Christie's“ riboto tiražo Barbę pardavė už 302 500 JAV dolerių (275 698 eurų) sumą.

Australų dizaineris Stefano Conturi aprengė ją nuostabia juoda suknele ir ant kaklo pakabino vėrinį, kurio centre – unikalus rožinis deimantas; dešinėje lėlės rankoje yra žiedas, taip pat su deimantu. Už šią lėlę gautos lėšos buvo skirtos krūties vėžio tyrimams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius