Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinija išreiškė prieštaravimą dėl JAV gynybos įstatyme numatytų prekybos apribojimų

Pekinas ketvirtadienį pareiškė „griežtai prieštaraująs“ prekybos apribojimams, numatytiems naujajame JAV gynybos įstatyme, kiek anksčiau įspėjęs, jog įstatymo projekte numatytos priemonės reiškia kišimąsi į Kinijos vidaus reikalus.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Praėjusią savaitę patvirtintu Nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymu (National Defense Authorization Act, NDAA) draudžiama naudoti federalines lėšas įsigyti traukinių vagonų ir autobusų iš Kinijos bei apsunkinamas sankcijų panaikinimo Kinijos technologijų milžinei „Huawei“ procesas.

Minėtas įstatymas priimtas po to, kai Pekinui ir Vašingtonui pagaliau pavyko susitarti dėl laikinų paliaubų daugiau nei metus trunkančiame prekybos kare ir pasiekti „pirmojo etapo“ susitarimą, pagal kurį atšaukti muitai milijardų dolerių vertės prekėms.

„Pastebėjome, kad JAV gynybos įgalinimo įstatyme yra virtinė prieš Kinijos įmones nukreiptų nuostatų, kurioms Kinija griežtai prieštarauja“, – pareiškė Kinijos prekybos ministerijos atstovas Gao Fengas.

Kinijos nuomone, įstatymas bus kenksmingas dviem Kinijos įmonėms: valstybinei geležinkelių vagonų gamintojai CRRC bei „BYD Motors“, kuri pardavinėja elektrinius autobusus Jungtinėse Valstijose.

Taip pat nauji įstatyme numatyti apribojimai užkerta kelią Vašingtonui pašalinti Kinijos milžinę „Huawei“ iš JAV prekybos departamento parengto sąrašo, į kurį įtrauktos įmonės, bendradarbiavimui su kuriomis turi būti gauti specialūs leidimai.

JAV žvalgybos tarnybų vadovai tvirtina, kad „Huawei“ gaminama įranga kelia grėsmę nacionaliniam saugumui, tačiau pati bendrovė griežtai neigia tokius įtarimus.

„Kinija atidžiai stebės, kokį poveikį įstatymo įgyvendinimas turės Kinijos įmonėms, ir imsis visų būtinų priemonių, kad būtų apsaugotos Kinijos įmonių teisės ir interesai“, – pažymėjo Gao Fengas, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos apie galimas atsakomąsias priemones.

JAV prekybos atstovas Robertas Lighthizeris yra pranešęs, kad Kinija per artimiausius dvejus metus sutiko nupirkti amerikietiškų prekių už 200 mlrd. JAV dolerių įgyvendindama pradinį susitarimą, tačiau Kinija šios informacijos dar nėra patvirtinusi.

„Šiuo metu Kinija ir JAV atlieka reikalingas teisinės peržiūros, vertimo ir korektūros procedūras bei glaudžiai bendrauja derindamos tolesnius susitarimo pasirašymo veiksmus“, – pažymėjo Gao Fengas.

Nacionalinės gynybos įgalinimo įstatymu taip pat raginama stiprinti Vašingtono ryšius su Taivanu ir remti Honkongo demokratinius protestuotojus – šeštadienį Pekinas pareiškė, kad tokios priemonės reiškia „akivaizdų kišimąsi“ į Kinijos vidaus reikalus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius