-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 15 /12:54

Kinija patvirtino užsienio investicijų įstatymą – galimą alyvmedžio šakelę Vašingtonui

Kinijos Nacionalinis Liaudies Kongresas penktadienį patvirtino užsienio investicijų įstatymą, kuris derybose su Jungtinėmis Valstijomis dėl prekybos gali tapti alyvmedžio šakele, tačiau verslo grupės naująjį teisės aktą įvertino abejingai.
Praeivė Kinijos sostinėje Pekine
Kinijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Naujuoju įstatymu siekiama atsižvelgti į nuolatinius užsienio bendrovių priekaištus, be kita ko, dėl nepakankamos intelektinės nuosavybės apsaugos. Tačiau JAV ir Europos prekybos rūmai išreiškė susirūpinimą, kad jiems nebuvo duota pakankamai laiko pateikti savo atsiliepimus apie įstatymo projektą.

Už naująjį įstatymą balsavo 2,929 tūkst. Nacionalinio Liaudies Kongreso deputatų. Prieš balsavo aštuoni, o dar aštuoni susilaikė. Įstatymas buvo patvirtintas praėjus vos trims mėnesiams po pirmojo projekto svarstymo. Atsižvelgiant į tai, kad Kongreso posėdžiai vyksta kartą per metus, įstatymas buvo priimtas nepaprastai greitai.

Naujasis teisės aktas buvo priimtas tuo metu, kai JAV ir Kinijos derybininkai ieško būdų užbaigti prekybos karą, kuris skaudžiai smogė verslui, nes šalys nustatė importo muitus įvairioms viena kitos prekėms, kurių bendra vertė siekia 360 mlrd. JAV dolerių.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas ketvirtadienį pareiškė, jog derybos turėtų būti užbaigtos per keturias savaites.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

Kinijos vyriausiasis prekybos derybininkas Liu He šią savaitę telefonu kalbėjosi su JAV iždo sekretoriumi Stevenu Mnuchinu ir JAV prekybos atstovu Robertu Lighthizeriu ir, pasak oficialios Kinijos naujienų agentūros „Xinhua“, jiems savo derybose pavyko padaryti „reikšmingą pažangą“.

Pagal naująjį įstatymą bus panaikintas reikalavimas užsienio bendrovėms perduoti patentuotas technologijas Kinijos bendrųjų įmonių partneriams. Teisės akte taip pat numatyta apsauga nuo „neteisėto vyriausybės įsikišimo“.

Naujasis teisės aktas įsigalios 2020 metų sausio 1 dieną, pranešė „Xinhua“.

Kinija taip pat iš dalies pakeis savo intelektinės nuosavybės įstatymą ir „nustatys baudinių nuostolių atlyginimo mechanizmą, kuriuo užtikrins, kad už visus pažeidimus bus griežtai baudžiama“, Kongreso sesijos pabaigoje pareiškė reporteriams Kinijos premjeras Li Keqiangas.

Šiais pokyčiais bus „užtikrinta, kad pažeidėjai neturės kur slėptis“, pažymėjo jis.

Pasak pareigūnų, pagal naująjį užsienio investicijų įstatymą užsienio investuotojai daugumoje sektorių, išskyrus įtrauktuosius į „draudžiamųjų sąrašus“, turės tokias pat privilegijas, kaip ir Kinijos bendrovės.

„Tik nedidelė dalis“ rūpestį keliančių klausimų

Li Keqiangas pareiškė, jog Kinija netrukus paskelbs trumpesnius draudžiamųjų sektorių sąrašus ir ateityje toliau juos trumpins.

„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas
„Scanpix“/AP nuotr./Li Keqiangas

Amerikos prekybos rūmų Kinijoje pirmininkas Timas Stratfordas pažymėjo, kad „paskutinės minutės pastangos negali nedžiuginti“.

Tačiau, anot jo, šiais pokyčiais „sprendžiama tik nedidelė dalis mūsų nariams rūpestį keliančių klausimų dėl nevienodų sąlygų, su kuriomis užsienio bendrovės susiduria Kinijoje“.

Prekybos rūmams kelia rūpestį miglotai suformuluotos nuostatos, pagal kurias vietos valdžios institucijoms leidžiama nusavinti „viešiesiems interesams kenkiančias“ investicijas, taip pat tai, jog užsienio investuotojai negalės apskųsti nacionalinio saugumo ataskaitose pateiktų išvadų.

JAV ir Kinijos verslo tarybos vicepirmininkas Jacobas Parkeris pažymėjo, kad įstatymo „formuluotės yra teigiamos“, tačiau pridūrė, jog „tikrosios investicijos vietoje priklausys nuo to, kokie gi bus tie draudžiamųjų sektorių sąrašai ir kaip jie bus toliau keičiami“.

Europos Sąjungos (ES) prekybos rūmai Kinijoje kiek anksčiau pasiskundė, jog Pekinas skuba prastumti investicijų įstatymą, kad įsiteiktų Jungtinėms Valstijoms.

Paskutiniai teisės akto projekte atlikti pakeitimai dar nebuvo viešai paskelbti.

Tačiau su paskutiniu projektu susipažinęs naujienų agentūros AFP šaltinis pareiškė, jog į dokumentą yra įtrauktas naujas straipsnis dėl užsienio bendrovių komercinių paslapčių apsaugos.

Taip pat numatytos baudžiamosios sankcijos pareigūnams, kurie nutekina iš užsienio bendrovių gaunamą konfidencialią informaciją, pridūrė šaltinis.

„Manau, galime drąsiai manyti, jog šios nuostatos yra derybų dėl prekybos rezultatas, nes jos buvo įtrauktos paskutinę minutę“, – pažymėjo J.Parkeris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius