-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijai kovojant su COVID-19, mažmeninės prekybos apyvarta smuko labiausiai per 2 metus

Mažmeninės prekybos apyvarta Kinijoje balandį smuko labiausiai per dvejus metus, parodė pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys, kurie ir vėl patvirtino, kokią žalą ekonomikai daro „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politika, kurios vis dar laikosi Pekinas.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.

Su didžiausiu nuo pandemijos pradžios koronaviruso protrūkiu kovojanti Kinija toliau imasi griežtų priemonių, nors tai ir kenkia šalies ekonomikai, kuri yra antra pagal dydį pasaulyje, ir trikdo pasaulinių tiekimo grandinių veikimą.

Pareigūnai yra pažadėję skatinti ekonomikos augimą ir, be kita ko, sumažino būsto paskolų palūkanų normas pirmojo būsto pirkėjams. Savaitgalį buvo paskelbta apie laipsnišką karantinui beveik visiškai anksčiau uždaryto Šanchajaus atvėrimą, tačiau stebėtojai įspėja, kad „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politika gali užgožti bet kokį teigiamą poveikį.

Nacionalinio statistikos biuro (NBS) pirmadienį paskelbti duomenys parodė, kad mažmeninės prekybos apyvarta šalyje balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, sumažėjo 11,1 proc. ir nuosmukis buvo didžiausias nuo 2020 metų kovo.

„Balandį epidemija padarė didelį poveikį ekonomikos veikimui“, – pareiškė reporteriams NBS atstovas spaudai Fu Linghui ir pridūrė, kad protrūkio poveikis buvo „gerokai didesnis negu buvo prognozuota“.

Visgi jis pabrėžė, kad sukrėtimas bus „trumpalaikis“ ir ekonomika laipsniškai atsities.

Statistikos biuras taip pat paskelbė, kad pramonės gamyba balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, smuko 2,9 proc. ir tai visų pirma lėmė laikinas gamyklų uždarymas bei transportavimo sutrikimai, kurių nepavyko išvengti, nes valdžia praėjusį mėnesį sugriežtino dėl COVID-19 nustatytus apribojimus.

Pramonės rezultatas balandį buvo prasčiausias nuo 2020 metų pradžios. Dar kovą sektoriuje buvo fiksuotas 5 proc. metinis gamybos prieaugis.

„Užsitęsęs karantinas Šanchajuje ir visoje Kinijoje išplitęs jo poveikis, taip pat vėlavimai logistikos srityje, kuriuos lėmė kontrolės priemonės keliuose, ... gerokai pakenkė vidaus tiekimo grandinėms“, – pareiškė konsultacijų bendrovės „Oxford Economics“ vyriausiasis ekonomistas Kinijai Tommy Wu.

Anot jo, namų ūkių vartojimui buvo „suduotas dar didesnis smūgis“, o ekonominio aktyvumo sutrikimų gali būti ir birželį ir atsigavimui greičiausiai prireiks daugelio savaičių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius