Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 09 /12:46

Kinijos eksporto prieaugis balandį – mažiausias per beveik dvejus metus

Dėl COVID-19 protrūkių sutrikus gamyklų bei transporto veikimui ir atsiradus grūsčių svarbiausiuose uostuose, Kinijos eksporto augimas balandį gerokai sulėtėjo ir jo prieaugis buvo mažiausias per beveik dvejus metus, parodė muitinės pirmadienį paskelbti oficialūs duomenys.
Kinijos vėliava
Kinijos vėliava / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Kinija Eksportas

Pekinui vis neatsisakant savo „nulinės COVID-19 tolerancijos“ politikos, dėl kurios milijonai žmonių dėl paskelbtų karantinų yra priversti likti namuose, antros pagal dydį pasaulio ekonomikos patiriama žala vis didėja.

Savo kovoje su koronavirusu Kinijos valdžia skelbia karantinus ir vykdo masinį testavimą, tačiau tokių priemonių ekonominė kaina toliau didėja, nes stringa pramonės darbas ir tiekimo grandinių veikimas.

Muitinės administracija pirmadienį pranešė, kad eksportas balandį, palyginti su tuo pat mėnesiu pernai, padidėjo 3,9 procento.

Nors prieaugis buvo didesnis už agentūros „Bloomberg“ apklaustų analitikų prognozuotus vidutiniškai 2,7 proc., jis visgi buvo mažiausias nuo 2020 metų birželio.

Importas balandį, palyginti su metais anksčiau, nepakito ir šis rezultatas buvo geresnis negu kovą, kuomet buvo fiksuotas importo 0,1 proc. metinis smukimas, tačiau vis vien rodė, kad, visoje šalyje galiojant įvairiems apribojimams, Kinijos vartotojai tebėra mažiau linkę leisti pinigus.

Muitinės atstovas spaudai Li Kuiwenas pirmadienį mėgino kalbėti optimistiškai ir teigė, kad ekonomika tebeturi galimybių atsitiesti ir kad jos „teigiami pamatai“ tebėra nepakitę.

Tačiau analitikai yra nusiteikę pesimistiškiau.

„Eksporto augimas per kitus du mėnesius gali dar suprastėti ir tai lems pandemija ir griežtos Kinijos COVID-19 suvaldymo priemonės, mažėjanti išorinė paklausa ir kitų regionų užsakymų praradimas“, – naujienų agentūrai AFP pareiškė banko „Nomura“ vyriausiasis Kinijos ekonomistas Ting Lu.

Eksporto augimas kelis pastaruosius ketvirčius buvo vienas pagrindinių ekonomikos „varomųjų jėgų“, bet gali tapti jos „stabdžiu“, įspėjo jis.

Oficialiais duomenimis, Kinijos prekybos perteklius praėjusį mėnesį sudarė 51,1 mlrd. JAV dolerių.

„Dilema“

Balandį beveik visas Šanchajus – didžiausias Kinijos miestas – buvo izoliuotas, nes tapo iki šiol didžiausio šalyje koronaviruso protrūkio epicentru. Daugelis gamyklų sustabdė gamybą, o dėl vežėjų trūkumo ėmė kauptis prekės miesto uoste.

Griežti apribojimai, regis, gresia ir kitiems miestams, įskaitant sostinę Pekiną.

„Karantinas didmiesčiuose, tokiuose kaip Šanchajus, ir kylančios žaliavų kainos yra pagrindinės priežastys“, dėl kurių prastėja prekybos rodikliai, pažymėjo tyrimų bendrovės „ANZ Research“ analitikas Zhaopeng Xing.

Nors šalies aukščiausio rango vadovai pažėrė įvairių patikinimų dėl technologijų, infrastruktūros ir darbo vietų apsaugos, ekspertai įspėja, kad tolesnis Pekino „nulinės COVID-19 tolerancijos“ strategijos laikymasis ir toliau trikdys ekonomikos plėtrą.

„Kinijai yra iškilusi dilema: kaip suvaldyti omikron atmainos protrūkius ir kartu išvengti per didelės žalos ekonominei veiklai“, – pareiškė turto valdymo bendrovės „Pinpoint Asset Management“ vyriausiasis ekonomistas Zhiwei Zhang.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius