Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kinijos juanis įtrauktas į SST krepšelį

Tarptautinio valiutos fondo (TVF) vykdomasis komitetas nusprendė įtraukti juanį į specialiųjų skolinimosi teisių (SST) krepšelį, spaudos konferencijoje pranešė TVF vadovė Christine Lagarde.
Kinijos juaniai
Kinijos juaniai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Sprendimas įsigalios 2016 metų spalio 1 dieną.

TVF atskirai pranešė, kad juanio dalis šiame krepšelyje sudarys 10,92 proc. taigi bus didesnė nei Didžiosios Britanijos svaro (8,09 proc.) ar Japonijos jenos (8,33 proc.) dalis.

Sprendimas įsigalios 2016 metų spalio 1 dieną.

Didžiausia SST krepšelyje yra JAV dolerio dalis – 41,73 procento. Antroje vietoje yra euras, kurio dalis siekia 30,93 procento.

„Vykdomojo komiteto sprendimas įtraukti juanį į SST krepšelį yra svarbus Kinijos ekonomikos integracijos į pasaulio finansų sistemą etapas. Juo taip pat pripažįstami Kinijos valdžios laimėjimai pastaraisiais metais įgyvendinant šalies valiutos ir finansų sistemos reformas. Dabar juanis atitinka laisvai naudojamos valiutos standartus. SST krepšelis, kurio sudėtyje yra ir juanis, geriau atspindi pasaulio ekonomiką“, – pareiškė Ch. Lagarde.

Rugpjūtį TVF pratęsė dabartinio SST krepšelio galiojimo terminą devyniais mėnesiais – nuo 2016 metų sausio 1 dienos iki rugsėjo 30-osios, kad sistemos dalyviai turėtų pakankamai laiko prisitaikyti prie krepšelio pokyčių.

Valiutų krepšelį TVF peržiūri kartą per penkerius metus. Nuo XX a. 10-ojo dešimtmečio ir iki šiol į krepšelį buvo įtrauktos keturios valiutos – Didžiosios Britanijos svaras, euras, Japonijos jena ir JAV doleris.

SWIFT duomenimis, šios valiutos taip pat dažniausiai naudojamos tarptautiniuose atsiskaitymuose.

Rugpjūtį juanis, aplenkęs jeną, pirmą kartą užkopė į ketvirtą vietą pagal naudojimo atsiskaitymuose dažnumą. Kinijos valiutos dalis paūgėjo iki 2,79 procento.

2010 metais TVF atsisakė įtraukti juanį į SST krepšelį, pareiškęs, kad Kinijos valiuta neatitinka „laisvai naudojamos valiutos“ apibrėžties.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius