Kinijos prezidentas žada pasauliui atverti šalies rinkas

Kinijos vadovas Xi Jinpingas pirmadienį pažadėjo užtikrinti didesnę prieigą prie šalies ūkio ir netiesiogiai įgėlė vadinamajam trumpizmui – Amerikos prezidento Donaldo Trumpo politikai.
Xi Jinpingas
Xi Jinpingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Xi Jinpingas pirmadienį atidarė importo parodą Šanchajuje, kuri surengta prezidentui sulaukiant vis griežtesnių kaltinimų iš užsienio, kad jis išsižada savo esminių pažadų vykdyti sąžiningą prekybos politiką.

Xi Jinpingas sakė, kad Kinija imsis aktyvesnių pastangų skatinti importą, sumažins muitų tarifus, supaprastins muitinės procedūras ir įves griežtas bausmes už intelektinės nuosavybės teisių pažeidimus. Vis tik jokių konkretesnių detalių prezidentas nepateikė.

„Esame nuoširdžiai įsipareigoję atverti Kinijos rinką“, – sakė Xi Jinpingas, atidarydamas parodą Šanchajuje.

Kinija „skatins pasaulinio lygio verslo aplinką“ ir jos durys vis plačiau atsivers, kalbėjo prezidentas.

Tačiau Xi Jinpingas savo kalboje taip pat davė atkirtį užsienio spaudimui, o jo kritika buvo akivaizdžiai skirta D. Trumpui ir jo pradėtam prekybos karui tarp dviejų didžiausių pasaulio ekonomikų.

Valstybės „neturėtų pirštais baksnoti viena į kitą, siekdamos nematyti savo problemų“, sakė Xi Jinpingas ir pasmerkė „protekcionizmą“, „izoliacionizmą“ bei „įstatymų džiungles“.

„Jie neturėtų laikyti rankoje žibintuvėlio ir nieko nedarant nušviesti kitų, bet ne savo pačių, problemas“, – kalbėjo Kinijos lyderis.

Pekinas gyrė pirmąją kasmetinę Kinijos tarptautinę importo parodą kaip renginį, patvirtinantį šalies ryžtą atverti savo rinkas, nepaisant užsienio kritikos, kad elgiamasi priešingai. Paroda vyksta Vašingtonui ir Pekinui įsivėlus į prekybos karą, per kurį abi pusės įvedė viena kitai muitus milijardų dolerių vertės prekių importui.

Parodos organizatoriai skelbia, kad joje dalyvauja daugiau nei 3 tūkst. įmonių iš 130 šalių, įskaitant virtinę Europos valstybių ir Jungtines Valstijas. Tarp parodos dalyvių yra tokios milžinės kaip „General Motors“, „Ford“, „Microsoft“, „Samsung“, „Walmart“ ir „Tesla“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius