-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kipras ginasi nesąs „saugiu prieglobsčiu rusų aktyvams“

Kipras įšaldė apie 1,5 mlrd. eurų (1,6 mlrd. JAV dolerių) su Rusija susijusių indėlių ir kitų aktyvų laikydamasis Europos Sąjungos sankcijų, paskelbtų dėl karo Ukrainoje, ketvirtadienį pranešė šalies finansų ministras Konstantinas Petridis.
Kipro vėliava
Kipro vėliava / 123RF.com nuotr.

Ministras spaudos konferencijoje taip pat pažymėjo, kad Rusijos indėliai Kipro bankuose sumažėjo nuo stulbinančių 40 proc. visų indėlių sumos prieš 2013 metų finansų krizę iki vos 3,8 procento.

K.Petridis komentarus paskelbė reaguodamas į šią savaitę CBS laidoje „60 minutes“ pasirodžiusį pranešimą, kuriame buvo teigiama, jog Kipre vis dar veikia fiktyvių kompanijų raizginys, slepiantis nuo sankcijų rusų turtą, o Kipro įšaldyti aktyvai sudaro tik dalį viso turto.

„Mes negyvename neprižiūrimoje aplinkoje, ypač būdama Europos Sąjungos valstybe nare su tokia nuodėminga praeitimi“, – pareiškė ministras, turėdamas galvoje ankstesnę atsainią bankininkystės ir finansinių paslaugų priežiūrą, dėl kurios Kipras imtas vadinti pinigų plovimo rojumi.

K.Petridesas pridūrė, kad daug kas buvo „pataisyta“ po trejus metus trukusios griežtos Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ir kreditorių iš Europos priežiūros, vykdant kelių milijardų eurų gelbėjimo programą po 2013 metų krizės.

Ministras teigė, kad Rusijos indėlių Kipro bankuose suma šiuo metu nesiekia 1 mlrd. eurų (1,08 mlrd. JAV dolerių) ir kad tai yra maždaug penktadalis to, ką, pasak jo komentarų, pernai įnešė rusai.

K.Petridesas pažymėjo, jog laikantis ES sankcijų, paskelbtų po praėjusių metų Rusijos invazijos į Ukrainą, Kipras įšaldė 105 mln. eurų su Rusija susijusių bankų indėlių, 720 mln. eurų Kipre registruotų investicinių bendrovių valdomuose fonduose ir 719 mln. eurų kitų aktyvų.

Ministras taip pat pažymėjo, jog pastaraisiais metais taikoma griežtesnė tikrinimo tvarka, skirta užkirsti kelią pinigų plovimui, todėl tapo sunkiau atsidaryti banko sąskaitas Kipre ir, atitinkamai ,buvo uždaryta 80 tūkst. banko sąskaitų, o dar tūkstančiams asmenų atsisakyta jas atidaryti.

K.Petridesas teigė negalintis atskleisti pavardes asmenų, kuriems taikomos sankcijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius