Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Klimato kaita į skurdą įstums 100 mln. žmonių ir sunaikins aibę maisto

Pasaulinis atšilimas į skurdą gali įstumti dar daugiau negu 100 mln. žmonių. Tai savo pareiškime pranešė Pasaulio banko ekspertai. Klimato kaita gali sumažinti pasėlių derlių, padidinti maliarijos ir diarėjos riziką bei paskatinti migraciją, rašo naujienų svetainė dw.de.
Klimato atšilimas
Klimato atšilimas / 123rf.com nuotr.

Pasaulio banko ataskaitoje taip pat perspėjama, kad veiksmai, kuriais kovojama prieš klimato kaitą, gali menkai apsaugoti planetą nuo pražūtingų padarinių. Dėl šios priežasties politikai raginami pasiruošti blogiausiam įvykių scenarijui.

Pasaulio banko skaičiavimais, pasėlių derlius visame pasaulyje 2030 m. sumažės 5 proc., o 2080 m. – 30 proc.

Ekspertai rekomenduoja stiprinti apsaugas nuo potvynių, sodinti didesniam karščiui atsparius pasėlius bei pateikti geresnę sveikatos apsaugą skurdžiausiai gyvenantiems žmonėms.

Vyriausiasis Pasaulio banko ekonomistas ir vienas iš ataskaitos autorių Stephane'as Hallegatte'as teigė, kad išeičių pasaulinio atšilimo padariniams sumažinti yra, tereikia laikytis išmintingos politikos.

Pasaulio banko skaičiavimais, pasėlių derlius visame pasaulyje 2030 m. sumažės 5 proc., o 2080 m. – 30 proc. Be to, perspėjama, kad apie 150 mln. žmonių gali nukentėti nuo maliarijos, diarėjos ir kitų infekcinių ligų.

Bėgdami nuo jų, vis didesni žmonių srautai pasiryš emigracijai, ieškodami geresnių gyvenimo sąlygų svetur.

Šiuo metu žemiau skurdo ribos gyvena 702 mln. žmonių. Net jeigu neigiami klimato kaitos padariniai ir būtų sumažinti, šis skaičius 2030 m. gali išaugti iki 900 mln.

JAV ir kitos turtingos šalys pažadėjo besivystančioms šalims iki 2020 m. kasmet skirti po 93 mlrd. Eur paramą, kuri būtų naudojama šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetimo į atmosferą mažinimui bei prisitaikymui prie kintančios planetos temperatūros.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius