Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Koaliciją formuojančios partijos Ispanijoje žada trumpinti oficialią darbo savaitę: mokėtų tiek pat

Antradienį Ispanijos socialistams ir kraštutinių kairiųjų partijai „Sumar“ pasiekus susitarimą dėl koalicinės vyriausybės sudarymo, jų sutartyje buvo įrašytas ir darbuotojams aktualus punktas – trumpesnė oficiali darbo savaitė. Šiuo metu Ispanijoje ji siekia 40 valandų, o 2025 m. turėtų dar sumažėti iki 37,5 valandų.
Darbininkai Gran Kanarijoje
Darbininkai Gran Kanarijoje / Shutterstock nuotr.

Antradienį paskelbtame koalicijos tarp Ispanijos socialistų ir „Sumar“ susitarime siūloma, be kita ko, sutrumpinti darbo valandas nemažinant darbo užmokesčio.

Ši idėja buvo viena iš „Sumar“ rinkimų programos dalių. Programoje siekta, kad jau 2024 m. būtų nustatyta, jog oficiali darbo savaitė negali būti ilgesnė nei 37,5 valandos.

Kartu siekta pradėti „socialinį dialogą“, kad darbo laikas toliau būtų trumpinamas, kol pasiektų iki 32 valandų per savaitę arba keturias darbo dienas.

„Darbo laikas yra gyvybiškai svarbus žmonėms , kad jie galėtų gyventi geriau, būti laimingesni“, – šį pirmadienį pareiškė „Sumar“ atstovas spaudai Ernestas Urtasunas. Jis nurodė, kad tai yra pagrindinė priemonė „didinti produktyvumą“ ir „gėda“ vadino tai, kad „per pastaruosius 100 metų darbo savaitė liko tokia pati“, rašoma nacionalinio transliuotojo rtve.es tinklapyje.

Programiniame susitarime tarp socialistų ir „Suman“ pasiektas nedidelis kompromisas – nors susitarta sutrumpinti darbo dieną iki 37,5 valandos už tą patį atlyginimą, tačiau trukmė bus mažinama ne iškart, o dviem etapais.

2024 m. savaitė bus trumpinama iki 38,5 valandos, o 2025 m. – 37,5 valandos. Tai būtų septynios su puse valandos per dieną, esant penkių darbo dienų savaitei.

Vis dėlto verslas tokiems siūlymams nepritaria, rašo rtve.es.

Ispanijos verslo organizacijų konfederacija (CEOE) visada kritiškai vertino tokio pobūdžio pasiūlymus. „Nenormalu, kad dabartinis darbo ministras sako, jog mes mokėsime tiek pat dirbdami viena valanda mažiau“, – sakė jos prezidentas Antonio Garamendi po to, kai profsąjungos ir darbdaviai sudarė susitarimą dėl atlyginimų didinimo kolektyvinėse sutartyse iki 2025 m.

Remiantis „Infoempleo“ ir „Adecco Group“ atlikta analize, septynios iš dešimties Ispanijos įmonių nemano, kad keturių darbo dienų modelio įgyvendinimas yra perspektyvus.

Rinkimai Ispanijoje įvyko dar liepą, tačiau jie aiškių rezultatų nedavė. Nors juos laimėjo dešiniojo sparno Liaudies partija (PP), tačiau jai nepakako paramos vyriausybei suformuoti, todėl šalis atsidūrė politinėje nežinioje, rašo naujienų agentūra BNS.

Valdantieji socialistai rinkimuose užėmė antrąją vietą ir dabar turi galimybę pratęsti savo vadovavimą. Visgi nors „Sumar“ parama yra labai svarbi, jos nepakanka, kad dabartinis premjeras Pedro Sanchezas užtikrintai atlaikytų balsavimą dėl pasitikėjimo žemuosiuose parlamento rūmuose. Partijai vis dar reikia mažesnių regioninių partijų, įskaitant griežtosios linijos katalonų separatistus „JxCat“, paramos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius