-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 09 /11:53

Kodėl netikėtai pabrangsta kredito kortele įsigytas pirkinys?

Jeigu nuolatos apsipirkinėjate kredito kortele užsienio elektroninėse parduotuvėse, atkreipkite dėmesį į valiutą. Mat atsiskaitymai užsienio valiuta gali kilstelėti pirkinio kainą.
Kredito kortelė
Kredito kortelė / Photos.com nuotr.

Jeigu jūsų kreditinės kortelės valiuta yra eurai, o jūs perkate doleriais, atsiskaitymas jums kainuos. Tokia bankų tvarka nėra nauja, tačiau vis dar stebina kai kuriuos pirkėjus Lietuvoje, nepratusius skaičiuoti savo pinigų iki paskutinio cento.

Vienas 15min skaitytojas pasakojo, kaip jo pirkinys nuo 12,67 euro pabrango iki 13,15 euro.

„Pirkau internetu ir kreditine kortele sumokėjau 14 JAV dolerių. Nuo kortelės, kaip ir priklauso, rezervavo 12,67 euro. Viskas kaip ir gerai, tokią sumą ir pervedžiau į kreditinės kortelės sąskaitą. Po poros dienų pastebėjau, kad kreditinėje kortelėje  yra –0,48 euro, o rezervuota suma jau siekia 13,15 euro. Be to, keistas  EUR/USD kursas – 1,064639, nors tą dieną valiutos kursas „MasterCard“ buvo 1,091“, – pasakojo nustebęs skaitytojas.

Jis manė, kad atsiskaitymai kredito kortele yra nemokami. Tačiau, jeigu atsiskaitoma ne kredito kortelės valiuta, už tai reikia mokėti ne tik „Swedbank“, bet ir kitų bankų klientams.

„Tokiu atveju, kai būna atsiskaitoma ne kortelės valiuta, tai yra ne eurais, atliekamas valiutos konvertavimas. Atliekamos operacijos suma konvertuojama į eurus, naudojant operacijos apdorojimo (kliringo) dieną galiojantį euro ir atitinkamos valiutos keitimo kursą ir sumą didinant 2,45 proc. Atkreipiame dėmesį, kad banko taikomas 2,45 proc. yra valiutų kurso dalis, o ne atskiras operacijai taikomas įkainis“, – 15min sakė „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius.

Pasak jo, priklausomai nuo kortelės palaikymo sistemos, naudojamas atitinkamai „Visa Europe Services Inc“ arba „MasterCard International“ nustatytas valiutos keitimo kursas. 

„Svarbu pabrėžti tai, kad bankas lėšas, reikalingas kortele atliktam mokėjimo nurodymui įvykdyti, iš kliento sąskaitos nurašo per vieną darbo dieną nuo tos dienos, kai gauna operacijos kortele atlikimo patvirtinimą. Dėl šios priežasties gali skirtis lėšų rezervacijos bei nurašymo iš sąskaitos valiutos kursas“, – sakė jis.

Papildomai atsiskaitymas kredito kortele ne eurais kainuoja ir kitų bankų klientams. Pavyzdžiui, „Danske“ kainuoja atsiskaitymas verslo kortelėmis.

„Pagrindiniai atsiskaitymai vyksta euro zonos šalyse, tad apmokestinama tik nedidelė dalis atsiskaitymų“, – 15min sakė banko atstovė Vaida Bičkutė. Mokėjimų kaina – 2 proc. nuo sumos.

Privatiems klientams atsiskaitymai nekainuoja. Tiesa, „Danske“ mažmeninę bankininkystę ruošiasi parduoti „Swedbank“ – laukiama Konkurencijos tarybos patvirtinimo. Kiek privačių klientų turi „Danske“, V.Bičkutė 15min neatskleidė.

SEB apmokestina visų klientų mokėjimus užsienio valiuta. Vadinamasis valiutos keitimo mokestis, atsiskaitant kredito kortele „Visa“, siekia 3 proc., debeto kortele – 1,25 procento nuo atsiskaitymo sumos, 15min informavo bankas.

SEB banko klientams atsiskaitant bet kuria „MasterCard“ mokėjimo kortele, kurios sąskaita tvarkoma eurais, kortelės sąskaitos valiuta automatiškai keičiama į atsiskaitymo valiutą pagal „MasterCard International“ nustatytą kursą, kuris galioja operacijos duomenų tvarkymo dieną, valiutos keitimo mokestis šiuo metu nėra taikomas.

DNB klientams atsiskaitant kitokia nei kortelės (tiek debetinės, tiek kreditinės) valiuta, bankas taiko 1,25 proc. valiutos konversijos mokestį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius